Uw onderneming ontwikkelen

10 tips om uw investering in software te laten rentabiliseren

14 januari 2016

In de bedrijfswereld wordt vaak gesproken over het rendement van de investering in hardware, maar de investering in software wordt vaak vergeten. Volgens sommige experts is het nochtans zo dat 80% van de functionaliteiten van commerciële software onbenut blijft. Het zal dus duidelijk zijn dat het van een niet te onderschatten belang is om correct te bepalen wat uw verwachtingen rond uw software-investering zijn en hoe u deze zal realiseren.

Wij delen alvast 10 tips met u voor een optimaal rendement van uw investering in software.

 

Evalueer het gebruik

Wanneer u het geheel van aangeboden functionaliteiten van een commercieel pakket grondig beoordeeld, kan exact bepaald worden welke onderdelen hiervan u nodig heeft voor het gebruik binnen uw onderneming. Dit voorkomt dat u bijvoorbeeld enkel de basisfunctionaliteiten van een totaaloplossing aankoopt, maar net niet de onderdelen of modules die de efficiëntie van de software binnen uw onderneming drastisch zullen verhogen.

 

Werk actief mee aan de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten

Softwareontwikkelaars bieden vaak de mogelijkheid om mee te werken aan nieuwe ontwikkelingen binnen hun pakketten. Als de leverancier van uw software u deze mogelijkheid biedt, is het zeker nuttig om van deze mogelijk te profiteren. Als u actief uw adviezen en bemerkingen deelt met de ontwikkelaars, heeft u immers meer kans dat uw wensen ook effectief opgenomen zullen worden in latere versies van uw pakket.

 

Controleer de evolutie van uw pakket

Probeer, wanneer mogelijk, steeds vast te stellen wat de toekomstvisie voor de door u gekozen software is. Wanneer u bijvoorbeeld weet dat u op termijn zal overschakelen naar meer mobiele oplossingen, maar de door u gekozen softwareoplossing zal niet in deze richting mee-evolueren, dient deze kennis een belangrijke rol te spelen in uw besluitvorming.

 

Verzeker u van een solide ondersteuning van uw producten en diensten

Een goede leverancier van softwareoplossingen biedt u steeds een betrouwbare ondersteuning wanneer u hier nood aan heeft. Hiervoor is het belangrijk dat uw wensen en vereisten op ondersteuningsgebied (SLA) steeds vastgelegd worden in alle contracten met uw softwareleveranciers.

 

Investeer in makkelijk te integreren pakketten

Voordat u de uiteindelijke keuze maakt voor een pakket, is het zeer verstandig om te evalueren met welke bestaande software dit pakket zal interageren. Zo kan u aan uw softwareleverancier vragen welke integratiehulpmiddelen hij u kan aanbieden.

 

Schat de integratieperiode correct in

Vorm u steeds een correct beeld van de tijd die de integratie van de software in uw onderneming in beslag zal nemen en welke invloed dit zal hebben op uw belangrijkste bedrijfsprocessen.

 

Controleer de contractclausules

Controleer steeds de duur van uw softwarecontract en de vernieuwingstermijnen. Als u denkt dat er belangrijke wijzigingen in uw onderneming zullen optreden gedurende de periode van het contract, is het aangeraden om steeds over een uitstapclausule te onderhandelen met uw leverancier.

 

Zorg voor een goede opleiding van uw personeel en IT-medewerkers

De gebruikers kunnen enkel maximaal van de voordelen van een softwareoplossing profiteren als ze correct opgeleid zijn in het gebruik ervan. Kies voor een oplossing die ook voorziet in de opleiding van de gebruiker en die meer biedt dan enkele online FAQ’s.

 

Peil de tevredenheid van uw medewerkers en IT-personeel

Wanneer de gebruikers niet tevreden zijn over het pakket in het algemeen, de opleiding en de ondersteuning van de ontwikkelaar of de leverancier, is het van cruciaal belang om direct een oplossing voor deze lacunes te vinden, zodat u constant blijft genieten van een optimaal rendement van uw software.

 

Verifieer de operationele waarde van uw pakket

Blijf steeds in het oog houden of uw pakket een reële meerwaarde biedt in uw onderneming. Als uw pakket niet zorgt voor hogere winstmarges, vermindering van de werkingskosten en risico’s of op geen enkele andere manier bijdraagt tot de verbetering van de werking van uw onderneming, is het aangeraden om even afstand te nemen en de keuze voor het pakket en zijn bijdrage aan de onderneming te herevalueren.


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids voor het controleren van uw uitgaven

Krijg uw uitgaven snel weer onder controle en vermijd alle obstakels om van uw bedrijf een bloeiende onderneming te maken.
Download uw gids

Complete pakketten om uw bedrijfsactiviteit in goede banen te leiden

Krachtiger, flexibeler en gebruiksvriendelijker dan een klassiek ERP-pakket, zullen onze Business Management Solutions al uw processen stroomlijnen en uw efficiëntie verhogen.
  • Van de boekhouding tot het commercieel beheer, zonder natuurlijk het beheer van de productie en de klantenrelaties te vergeten
  • Moduleerbare en aan uw reële behoeftes aanpasbare pakketten
  • Analytische hulpmiddelen om de evolutie van uw onderneming op te volgen
Meer informatie
Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden