Uw onderneming ontwikkelen

Drie lessen voor CFO’s na de digitale transformatie bij Rolls-Royce

16 januari 2019

Het Britse bedrijf Rolls-Royce wordt vaak beschouwd als een producent van luxewagens. Klopt natuurlijk, maar het bedrijf is veel meer dan dat. Het is een engineerbedrijf dat onder meer ook producten ontwikkelt zoals gasturbinemotoren voor de luchtvaart en diesel- en gasmotoren voor treinen, vrachtwagens en energiecentrales.

In 2018 lichtte Declan Guerin, CFO bij Rolls-Royce, het herstructureringsplan van de onderneming toe op de CFO Rising conference in Londen. Daar zei hij onder meer dit over Rolls-Royce: “Ons bedrijf is intussen meer dan honderd jaar oud. We beschikken over briljante en hoogtechnologische apparatuur in de straalmotoren van vliegtuigen. Die zorgen ervoor dat we elke dag kunnen vliegen en ze kunnen niet falen. We hebben echt schitterende mensen. Het probleem is dat we geen geld verdienen. Al vele jaren is onze cashflow veel te laag en dat is iets wat in de toekomst niet kan blijven duren.”

De herstructurering bij Rolls-Royce

Rolls-Royce kende een aantal herstructureringen nog voordat Declan Guerin aankwam. De focus lag daarbij vooral op de financiële kant en op het verminderen van de loonkosten. De bedrijfscultuur en de organisatorische kant moesten echter ook eens onder handen genomen worden.

“Deze keer hebben we zowel de financiële kant als de organisatiestructuur in ons bedrijf grondig geëvalueerd”, aldus Declan. “Dat laatste was erg moeilijk, maar het is net dat deel van de transformatie die erg belangrijk was om te kunnen groeien.”

In dit artikel geeft Declan CFO’s drie tips om de digitale transformatie in een bedrijf te kunnen doordrukken.

1. Leadership buy-in

Een succesvolle organisatorische herstructurering vereist ook de steun van seniors binnen het bedrijf. Dan hebben we het niet alleen over de CEO, maar over het senior managementteam dat dezelfde visie deelt. Dat is de enige manier om de gewenste veranderingen ook om te zetten in de praktijk.

Dit is uiteraard een uitdaging. Wanneer je voorstelt om iets te veranderen moet je namelijk ook rekening houden met het effect daarvan op wat wel al erg goed loopt binnen het bedrijf en met wat de aandeelhouders verwachten. Declan vond dat de plannen van Rolls-Royce om veranderingen door te voeren in het verleden nogal soft waren. Als hij de taak op zich zou nemen, dan moest het om een fundamentele herstructurering gaan.

“Toen ik dit aan het bespreken was met het managementteam hebben aardig wat mensen mij gezegd dat we dit geen herstructurering mochten noemen”, vertelt Declan. “Ik vond het daarentegen net nodig om te benadrukken dat het om een ingrijpende herstructurering ging. Mensen moesten begrijpen dat er een mentale ommekeer nodig was. Het ging om een revolutie, eerder dan een evolutie.”

2. Denk na over een digitale ommekeer

Bedrijven van een bepaalde omvang hebben niet alles in huis om te doen wat nodig is om te zorgen voor een succesvolle herstructurering van de organisatie. Dat betekent dat een sterk ecosysteem van partners mogelijk de sleutel is. Zij kunnen een bedrijf helpen om strategische beslissingen te nemen omtrent de gebruikte technologie en de eventuele overstap naar de cloud.

Het gaat natuurlijk ook om het efficiënt omgaan met kapitaal. Het is simpelweg onmogelijk voor bedrijven om geld te investeren in elk nieuw idee. Het is aan het financiële team om te beslissen in welke projecten men wel en niet investeert.

In dat opzicht zegt Declan dat er aantal vragen moeten beantwoord worden alvorens geld te investeren in nieuwe technologie: “Gaat het iets opbrengen? Helpt het onze digitale transformatie een stap verder? Maakt dit deel uit van onze langetermijnstrategie?”

Bij Rolls-Royce ging het bij de herstructurering ook om de snelheid waarop veranderingen werden ingevoerd. “Het gaat natuurlijk om snelheid, maar ook om snel bijsturen waar nodig. Bij Rolls-Royce hebben we elk jaar gereorganiseerd en veranderd, maar wel met respect voor de omzetdoelstellingen die we hadden vooropgesteld”, vertelt Declan. “Dat werkte erg goed. Het is de kunst om de medewerkers deel te laten uitmaken van de verandering en hen die zelf te laten doorvoeren. Betrokkenheid is erg belangrijk hierin.”

3. Evenwicht tussen wat nodig is op lange en op korte termijn

Voor Rolls-Royce is het erg moeilijk om de voordelen van een organisatorische herstructurering in te schatten wanneer we het hebben over de waarde die hun producten genereren. Een Rolls-Royce-straalmotor heeft bijvoorbeeld een levenscyclus van zeven tot tien jaar. Dat begint met het ontwikkelen van een productconcept, om vervolgens ook onderzoek, ontwikkeling, productie, verwerking en levering te verzorgen. Pas daarna worden ze ook effectief in een vliegtuig gebruikt.

Declan waarschuwt bedrijven die met een vergelijkbare productlevenscyclus te maken hebben. “Wanneer je veranderingen doorvoert, kan het zijn dat de positieve impact ervan slechts zeven jaar later merkbaar is. Dat is natuurlijk moeilijk te rijmen met markten die jaarlijks een hogere cashflow eisen.”

Een andere uitdaging is het veranderen van gewoontes die al jaren, soms zelfs decennia, gebruikelijk waren. De medewerkers zijn cruciaal om een digitale transformatie te laten slagen. Het is dan ook belangrijk om het aanwezige talent optimaal in te zetten.

 “Een van de grootste voordelen bij Rolls-Royce is dat het IQ van onze medewerkers erg hoog is. We maken tenslotte ook straalmoteren en nucleaire onderzeeërs”, aldus Declan. “Het probleem is dat deze mensen elk proces soms te veel willen analyseren en optimaliseren. Wat wij nodig hebben is een beetje meer flexibiliteit en zakelijk inzicht, het vermogen om ook op korte termijn bij te sturen en tegelijk toch voor een goede engineering te zorgen. Bij Rolls-Royce zijn mensen doorgegroeid naar leidinggevende functies die deze vaardigheden niet hebben ontwikkeld. We verwachtten van hen om op een andere manier te werken en 20 jaar engineering training had hen daar niet noodzakelijk op voorbereid.”

Bij de organisatorische herstructurering will Rolls-Royce het niveau van zijn medewerkers verhogen, het vertrouwen in de manier waarop ze werken vergroten en een nieuwe manier van werken promoten waarbij flexibiliteit, samenwerking en eenvoud centraal staat.Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids voor ondernemers

Een goed beheer van een onderneming vraagt voorbereiding. Een kort overzicht van de sleutelelementen voor succes, van de offerte tot het beheer van wanbetalingen.
Download uw gids

Verhoog uw verkopen

Het pakket Sage CRM helpt u de commerciële performantie van uw onderneming te verhogen, nieuwe klanten te vinden en duurzame en winstgevende relaties op te bouwen.
  • Stel een duidelijk en efficiënt klantenbestand op
  • Blijf steeds in verbinding met uw klanten dankzij de synchronisatie met andere pakketten en sociale media
  • Bindt u klanten door efficiënt gevoerde marketingcampagnes
Meer informatie
Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden