Uw onderneming ontwikkelen

Commercieel beheer voor bouwbedrijven en openbare werken: 5 tips

06 april 2016

1. “Beheer van de voorraad op het moment zelf”

Het beheer van de voorraad is essentieel voor de firma’s van Bouwbedrijven en Openbare Werken. Zij mogen namelijk nooit een tekort aan grondstoffen hebben, ze moeten altijd over het noodzakelijke materiaal beschikken en ze moeten de leveringstermijn van een werf respecteren.

De voorraadstroom kan goed beheerd worden dankzij software die het bedrijf, de leveranciers en de vervoerder in contact kan brengen met mekaar. Afhankelijk van de kenmerken van de software, geeft hij de beschikbaarheid van de producten, volgt hij de verzending rechtstreeks op en voorziet hij de aanvulling van de voorraad.

 

2. “Dematerialisatie van commerciële en administratieve documenten”

Veel ondernemingen printen nog steeds hun facturen, bestelbonnen, leveringsbonnen en de vereiste formulieren voor bijvoorbeeld de belastingdienst.

De dematerialisatie van deze documenten volgt de documenten automatisch op en werkt de gegevensvelden, indien nodig, bij volgens de regels. De documenten worden digitaal geregistreerd en opgeslagen via DMS (documentmanagementsysteem).

Volgens het Franse netwerk TPM (“Tout Pour Manager” met tips om een bedrijf te leiden), wordt er zo 10% in tijd en 50% in kosten bespaard. Bovendien wordt er veel in plaats bespaard en blijft het toch mogelijk om documenten af te drukken.

 

3. “Automatisering van kostenraming en boekhouding”

De boekhouding automatiseren en de invoer van gegevens tot een minimum beperken bieden alleen maar voordelen voor de hele boekhoudcyclus: kostenramingen, boekhoudkundige overschrijvingen, betalingsherinneringen, etc.

Dit komt neer op een afname van fouten, een snelle toegang tot eender welke factuur of kostenraming, een kortere behandelingstermijn (en kortere betalingstermijnen) en een beveiligde overdracht aan de accountant.

Er is ook een financieel voordeel. De fiduciaire Ernst & Young schreven namelijk in hun “Whitepaper over dematerialisatie van leveranciersfacturen” uit 2014 dat de verzending en de behandeling van één papieren factuur gemiddeld 15 euro kost. De digitalisering van de boekhouding zorgt hier voor een besparing van 25 à 50%.

 

4. “Een actuele en gebruiksvriendelijke klantendatabank”

Ook in de bouwsector is het onderhouden van contacten en klantenrelaties een grote troef om zakenrelaties te ontwikkelen. Dit kan verbeterd worden dankzij een databank of, voor grotere bedrijven, een CRM-software (Customer Relationship Management).

Dankzij deze computeroplossingen kan het klantenbestand uitgebreid worden met het behoud van eerder geselecteerde gegevens: naam, functie, omzet, uitgevoerde of geplande werken, etc. Zo wordt er een proactieve marketingtechniek toegepast die minder intuïtief is en zich baseert op de klantenkennis.

Een databank kan in de eerste plaats opgesteld worden aan de hand van gratis software (Open Office, Dolibarr ERP/CRM, SugarCRM,…). Betalende software biedt een veel bredere waaier aan mogelijkheden en, vooral, aan automatische updates.

 

5. “Netwerking voor meer productiviteit”

Netwerking behoort niet meer alleen toe aan de tertiaire of hoogtechnologische sector. Het wordt steeds populairder in de bouwsector en vooral in de ontwerpfase met de opkomst van BIM (Building Information Modeling).

Er kan zowel een eenvoudig (scan van documenten en e-mails) als een complex samenwerkingsplatform (met een opvolgpakket voor werven) opgericht worden.

Zo kunnen de medewerkers of ploegen die aan eenzelfde project werken hun voortgang onmiddellijk delen. In de hele onderneming kan er eventueel transversaal gecommuniceerd worden met de klant en leveranciers.


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids over de elektronische facturatie

Wil u zelf beginnen met elektronische facturatie, maar u weet niet hoe? Sage begeleidt u in 6 stappen.
Download uw gids

Elektronische facturen gemakkelijk versturen en ontvangen

Betreed het tijdperk van de dematerialisatie dankzij het Commercieel Beheer van Sage BOB 50:
  • Elektronische facturen gemakkelijk aanmaken, versturen en ontvangen
  • Uw gegevens automatisch ingeven in de boekhouding dankzij de module van BOB-demat
  • Uw rendement efficiënt verhogen
Meer informatie
Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden