Uw onderneming ontwikkelen

7 tips om een cash flow crisis te vermijden

16 februari 2016

Een correct overzicht van de inkomende en uitgaande geldstromen in uw onderneming is van essentieel belang.

Immers, winst is niet hetzelfde als cash flow. Uw onderneming kan een grote winstmarge hebben en een sterke groei ondergaan, maar als al uw financiële middelen vastzitten in bijvoorbeeld uw voorraad, is het mogelijk dat u uw leveranciers niet kan betalen, wat dan weer een nefaste invloed kan hebben op de reputatie van uw onderneming.

Daarom bespreken we hier 7 manieren om uw cash flow onder controle te houden en problemen te vermijden:

 

Maak een cash flow planning

Bepaal doelstellingen voor de volgende 6 tot 12 maanden om uw financiën op te volgen en eventuele tekorten te vermijden. De meest eenvoudige manier om een cash flow projectie op te stellen is een spreadsheet met alle inkomsten en kosten op maandelijkse basis. Hou hierbij wel rekening met seizoensvariaties: verwarmingskosten bijvoorbeeld, die zullen stijgen in de winter. Wees realistisch en houd rekening met alle elementen, vast en variabel, in uw cash flow planning.

 

Hou uw betalingen in het oog

Verstuur uw facturen zo snel mogelijk en volg laattijdige betalingen direct op. Het loont de moeite om duidelijke betalingsvoorwaarden af te spreken met uw leveranciers vóór u zaken met hen doet. Maak uzelf ook vertrouwd met de betalingsgewoontes van uw klanten en negeer uitzonderlijk gedrag niet, een klant die plots slecht betaalt kan op de rand van een faillissement staan. Exacte kennis van het tijdstip van betaling voor geleverde goederen of diensten zal u ook helpen bij het optimale beheer van uw cash flow.

 

Controleer uw voorraad regelmatig

Een efficiënt voorraadbeheer is net zo belangrijk als het beheer van de cash flow. Controleer regelmatig uw voorraaddocumenten, bijvoorbeeld op wekelijkse of maandelijkse basis. Op deze manier blijft u op de hoogte van de goederen die nog in voorraad zijn en welke weer besteld dienen te worden. Een doordachte voorraadcontrole heeft een positieve impact op uw cash flow omdat er nooit teveel voorraadreserve wordt opgebouwd waardoor niet al uw financiële middelen vastliggen.

 

Bewaar een goede band met uw financiële instellingen

Veel ondernemingen hebben nu en dan behoefte aan financiële ondersteuning, bij het opstarten, of wanneer er nood is aan extra krediet of financiering om verder aan de slag te kunnen gaan. Probeer een goede relatie te bewaren met uw financiële instellingen en hou hen op de hoogte van alle onvoorziene uitgaven of veranderingen in uw projecten. Door het ontwikkelen van een degelijke vertrouwensrelatie met uw financiële instellingen, zullen toekomstige samenwerkingen steeds vlot verlopen.

 

Maak gebruik van krediet

Wanneer uw onderneming plots snel groeit of er werd een nieuw contract binnengehaald en u maakt zich zorgen over de werkingskosten, aarzel dan niet om een krediet op korte termijn aan te vragen bij uw financiële instelling. De kredietaanvraag is een betrouwbare oplossing omdat financiële instellingen vaker bereid zijn een krediet te verlenen wanneer u een bewijsstuk voorlegt, zoals een contract. Wanneer de klant betaalt kan u de gemaakte schuld aflossen. U heeft dan enkel intrest betaald voor de relatief korte periode dat u nood had aan het geleende bedrag.

 

Bespaar waar het kan

Evalueer uw betaalfrequentie waarop u de leveranciers, nutsvoorzieningen, belastingen, enz. betaalt. Is het mogelijk om in termijnen af te betalen of flexibelere voorwaarden te verkrijgen? Gebruik uw onderhandelaarstalent om de meest voordelige oplossingen te bekomen. Controleer bovendien ook alle kleinigheden waaraan u geld spendeert, vele kleintjes maken immers een groot.

 

Anticipeer tijdig op problemen

Probeer op voorhand zo veel mogelijk problemen te detecteren door regelmatig de cash flow planning bij te werken. Volg ook tijdig de marktomstandigheden op en kijk uit voor klanten of leveranciers die in moeilijkheden verkeren. Indien er zich problemen voordoen kan je direct de juiste actie ondernemen. Problemen lossen zich niet vanzelf op dus verberg uw hoofd nooit in het zand en zoek zo snel mogelijk een goede oplossing. Doordat u altijd uw cash flow onder controle hebt, kan u de eventuele problemen dan ook snel en efficiënt oplossen. Indien u ten slotte toch twijfels heeft, kan u zich wenden tot een boekhouder, investeerder of mentor.


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids voor het controleren van uw uitgaven

Krijg uw uitgaven snel weer onder controle en vermijd alle obstakels om van uw bedrijf een bloeiende onderneming te maken.
Download uw gids

Volg de evolutie van uw liquide middelen

Geniet van de talrijke functionaliteiten van het pakket Sage BOB 50 voor een makkelijker beheer van uw boekhouding en financiën.
  • Volg de rentabiliteit van uw bedrijfsactiviteit op in real-time en reageer steeds gepast op elke situatie
  • Maak automatisch rapporten aan
  • Volg uw verkopen, uitgaven en winst
Meer informatie


Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden