Uw onderneming ontwikkelen

Zijn KPI’s wel iets voor u?

27 juni 2018

Er zijn weinig succesvolle bedrijven die geen gebruikmaken van KPI’s. Wanneer ze op een verstandige manier worden gebruikt, kunnen ze ook leiden tot concrete groei. Het tegenovergestelde kan echter ook. KPI’s kunnen de oorzaak vormen van stress en ontevredenheid bij uw medewerkers. We kaarten enkele problemen aan van KPI’s.

1. KPI’s meten het verleden

U rijdt toch ook niet met de auto terwijl u uitsluitend in uw achteruitkijkspiegel kijkt? Waarom gebruiken veel bedrijven dan KPI’s die zich uitsluitend beroepen op data uit het verleden? Het klopt dat er veel te leren valt op basis van gegevens uit het recente verleden, maar een modern bedrijf moet zijn KPI’s afstemmen op real-time data. Hoeveel van uw KPI’s komen voort uit gegevens die weken of zelfs maanden oud zijn?

2. KPI’s kunnen leiden tot een tunnelvisie

Stel dat de verkoopafdeling plots mindere resultaten haalt omdat een van uw concurrenten met een veel scherper aanbod op de proppen komt. Daardoor kan de verkoopafdeling zijn oorspronkelijke doelstelling niet meer halen. Dat zorgt uiteraard voor frustratie bij uw salesmensen.

Hoe kunt u dit vermijden? Kunt u niet voor enige flexibiliteit zorgen in uw KPI’s of gewoon een nieuwe KPI opstellen wanneer dat nodig blijkt? Wanneer u over recente data en dashboards beschikt, wordt dit alvast een heel pak eenvoudiger.

3. KPI’s meten niet alles

KPI’s zijn fantastisch om prestaties te meten die kunnen uitgedrukt worden in geld of in cijfers. Wat een KPI niet kan meten is bijvoorbeeld de moraal van medewerkers en het plezier op de werkvloer. Overdreven veel KPI’s gebruiken is dan ook niet goed voor bedrijven. U moet weten wanneer u ze gebruikt.

4. KPI’s komen vaak op een onwetenschappelijke manier tot stand

Hoe weet u of u de juiste zaken aan het meten bent? Hoe weet u dat u de juiste methodes gebruikt om die zaken te meten? Het doel van een KPI is om meteen actie te ondernemen als de resultaten niet zijn wat u verwacht had. Als u echter het verkeerde aan het meten bent, dan zult u ook op een verkeerde manier reageren.

Hoe bepaalt u KPI’s? Veel managers vallen terug op wat ze leerden op school of ze meten bepaalde zaken die altijd al werden gemeten in hun sector. Die KPI’s moeten wel kloppen, toch? Sommige managers stellen KPI’s op vanuit hun buikgevoel. Is dat echt de beste manier om uw bedrijf te laten groeien? Het zet in elk geval aan tot nadenken.


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids voor het controleren van uw uitgaven

Krijg uw uitgaven snel weer onder controle en vermijd alle obstakels om van uw bedrijf een bloeiende onderneming te maken.
Download uw gids

Verhoog uw reactiviteit, productiviteit en traceerbaarheid

Met Sage 100c Productiebeheer kan u uw technische gegevens beheren, uw productieorders plannen, uw productie opvolgen en uw productiekosten nagaan.
  • Beheer van de volledige productiecyclus, van bestelling tot levering
  • Optimalisering van de voorraad en het materiaal
  • Efficiënt beheer van de productieketen en technische gegevens

 

Meer informatie

 

Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden