Uw onderneming ontwikkelen

Artificiële intelligentie: wat betekent dat voor bedrijven?

09 november 2017

Artificiële intelligentie, of kortweg AI, krijgt tegenwoordig heel wat aandacht. Iedereen heeft zo zijn mening over het proces waarin algoritmes de taken van de mens overnemen. Stephen Hawking beweert dat AI ofwel het beste ofwel het slechtste zal zijn wat de mensheid kan overkomen. Een ver-van-uw-bedshow? Neen, artificiële intelligentie is niet langer sciencefiction, het heeft nu al impact op hoe bedrijven en individuen werken. 

 

Steeds meer bedrijven geloven in AI

Niet alleen Stephen Hawking kent een belangrijke rol toe aan AI in de nabije toekomst, ook bedrijven zien er steeds meer het voordeel van in. Uit een onderzoek van Trends en Trends Tendances bij 1.100 bedrijfsleiders blijkt dat 43 procent van de ondervraagden al volop bezig is met digitale transformatieprojecten. Die term omvat onder meer het gebruik van cloud computing en de analyse van grote hoeveelheden data. Wat dat betekent voor het gebruik van artificiële intelligentie in bedrijven? Als steeds meer bedrijven grote hoeveelheden gegevens verzamelen en analyseren, ligt de weg richting AI meer dan ooit open. 

Hoe AI nu concreet kan helpen? Dat kan op heel veel verschillende manieren. Zo kan artificiële intelligentie op basis van uw agenda, e-mail en telefoongesprekken bijvoorbeeld automatisch uw sales pipeline bouwen en monitoren. Resultaat? U hoeft minder tijd te besteden aan het manueel inbrengen van gegevens, waardoor u meer tijd hebt om deals te sluiten. 

 

Wat is de impact van kunstmatige intelligentie op bedrijven?

Waarom steeds meer bedrijven kunstmatige intelligentie omarmen, is duidelijk. Computers kunnen namelijk heel wat taken net zo goed of zelfs sneller en beter dan mensen. Door zoveel mogelijk taken te automatiseren, kunnen bedrijven efficiënter werken en bijgevolg heel wat geld uitsparen. 

Betekent dit dat machines binnenkort heel wat jobs zullen doen verdwijnen? Niet noodzakelijk. Er zijn nog tal van domeinen waar mensen het beter doen dan machines. Zo is het weinig waarschijnlijk dat machines de creatieve, relationele en psychologische vaardigheden van de mens kunnen evenaren. Veeleer dan het verdwijnen van jobs zal het eerder de jobinhoud van medewerkers zijn die kan veranderen. Zo moeten medewerkers binnenkort minder tijd besteden aan repetitieve taken en hebben ze meer tijd voor dat aspect van de job die om meer creativiteit vraagt. Bovendien is het ook mogelijk dat artificiële intelligentie er net voor zorgt dat er ook nieuwe jobs ontstaan.


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids over de elektronische facturatie

Wil u zelf beginnen met elektronische facturatie, maar u weet niet hoe? Sage begeleidt u in 6 stappen.
Download uw gids

Complete pakketten om uw bedrijfsactiviteit in goede banen te leiden

Krachtiger, flexibeler en gebruiksvriendelijker dan een klassiek ERP-pakket, zullen onze Business Management Solutions al uw processen stroomlijnen en uw efficiëntie verhogen.
  • Van de boekhouding tot het commercieel beheer, zonder natuurlijk het beheer van de productie en de klantenrelaties te vergeten
  • Moduleerbare en aan uw reële behoeftes aanpasbare pakketten
  • Analytische hulpmiddelen om de evolutie van uw onderneming op te volgen
Meer informatie
Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden