Uw onderneming ontwikkelen

BI: een onmisbaar hulpmiddel voor kmo’s

18 maart 2019

BI: een onmisbaar hulpmiddel voor kmo’s

In quasi elk bedrijf circuleren er heel wat financiële gegevens. Ze schetsen een accuraat beeld van het bedrijf en zijn bijgevolg van onschatbare waarde. Het doel is om deze gegevens te kunnen raadplegen op een logische en weinig tijdrovende manier.

Business Intelligence (BI) slaagt daarin door op een eenvoudige, intuïtieve en toegankelijke manier informatie te visualiseren.

Het concept is al meer dan 60 jaar oud en maakte aanvankelijk zijn intrede in grotere bedrijven. Doordat de technologie steeds vaker werd gebruikt, kunnen kmo’s er nu ook van profiteren. BI-tools zijn door de jaren heen enorm geëvolueerd zonder dat hun nut verloren ging.

In dit artikel leggen we uit hoe uw bedrijf kan profiteren van BI.

Visualiseren van gegevens in realtime

Het belangrijkste voordeel van BI is om in realtime informatie te kunnen zien op een visuele manier. Dat gebeurt meestal in de vorm van rapporten of dashboards omdat visuele gegevens veel makkelijker te capteren zijn dan cijfers.

U heeft ongetwijfeld al eens een diagram of een grafiek gemaakt in een spreadsheet. U selecteert wat kolommen of cijfers, klikt op de juiste knop in de werkbalk en volgt de nodige stappen. Uiteindelijk krijgt u een staaf- of cirkelgrafiek te zien die de cijfers visueel weergeeft.

Bi volgt datzelfde eenvoudige principe. In een paar klikken kunt u uw gegevens omzetten in een dashboard. Omdat uw gegevens afkomstig zijn van uw financiële software zijn ze bovendien altijd up-to-date.

Het visualiseren van gegevens biedt tal van voordelen:

  • In een oogopslag krijgt u een overzicht van alle financiële gegevens in uw bedrijf. Het dashboard is nooit verder van u weg dan één luttele klik, zonder dat u er ook maar iets voor hoeft te doen.
  • Het vereenvoudigt en versnelt het delen van cijfers met de directie
  • Een afdelingsspecifiek dashboard is nuttig voor collega’s die de essentiële cijfers van een andere afdeling willen begrijpen zonder daarvoor de onderliggende informatie te moeten doorploegen. Zo kunnen verkopers bijvoorbeeld de productieresultaten bekijken om een zicht te krijgen op de toekomstige productie.

De dagelijkse bedrijfsinformatie

“Door essentiële trends te visualiseren, wordt het mogelijk om problemen te ontdekken vooraleer ze gevolgen krijgen. Daarnaast kan het ook helpen om een concurrentievoordeel te behalen”, aldus Michael Amadi, oprichter en hoofdconsultant bij Nimble Learn.

Amada werkt in Londen en biedt trainingen en advies aan in bedrijven van om het even welke grootte, gaande van start-ups tot grote groepen. Hij is perfect op de hoogte van de mogelijkheden die BI biedt voor kleine bedrijven.

We vroegen hem een typische dag te beschrijven in een bedrijf en daar BI op toe te passen. Daarmee willen we aantonen dat BI enorm wat problemen kan verhelpen op de werkvloer. Hij nam het voorbeeld van een schoenenleverancier.

Verkoopsrapport bekijken

Het eerste wapenfeit van de dag: bekijk het verkoopsrapport via het BI-dashboard. Dit rapport geeft een overzicht van alle verkoopsactiviteiten. U krijgt gegevens te zien op artikel- en categorieniveau van de afgelopen 12 maanden. In het rapport ziet u dat de meest verkochte schoenen vorige week een enorme omzetdaling kenden.

Even verder klikken

Even verderklikken en u krijgt gedetailleerde informatie over het verkoopvolume, retours, klanttevredenheid, enzovoort.

Een probleem

Naast het dalen van de omzet, blijken er ook meer retours te zijn de laatste dagen. De gemiddelde klanttevredenheid daalde ook van 98 naar 61 procent.

Als u de negatieve opmerkingen leest, komt hetzelfde probleem telkens opnieuw naar voren: de zool komt los.

De oplossing

Na het contacteren van de leverancier komt u te weten dat er een slechte batch werd geproduceerd. Hij gaat akkoord om deze te vervangen en er wordt gecommuniceerd naar de klanten.

Een incompleet bedrijf

Technologie wordt vaak als essentieel beschouwd voor een bedrijf. Iedereen moet dan ook op de hoogte blijven van de laatste technologische ontwikkelingen. BI legt de lat hoog voor kmo’s. Het is een nieuwe kans om de steeds groter wordende hoeveelheden data inzichtelijk te maken.

De voordelen variëren van efficiënter werken tot de mogelijkheid om tot voorheen ongekende inzichten te komen.

Is een klein bedrijf incompleet als het geen financiële dashboards gebruikt? Hoogstwaarschijnlijk niet. Maar de technologie is zo gebruiksvriendelijk dat het zonde zou zijn om er geen beroep op te doen.Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids over de elektronische facturatie

Wil u zelf beginnen met elektronische facturatie, maar u weet niet hoe? Sage begeleidt u in 6 stappen.
Download uw gids

Complete pakketten om uw bedrijfsactiviteit in goede banen te leiden

Krachtiger, flexibeler en gebruiksvriendelijker dan een klassiek ERP-pakket, zullen onze Business Management Solutions al uw processen stroomlijnen en uw efficiëntie verhogen.
  • Van de boekhouding tot het commercieel beheer, zonder natuurlijk het beheer van de productie en de klantenrelaties te vergeten
  • Moduleerbare en aan uw reële behoeftes aanpasbare pakketten
  • Analytische hulpmiddelen om de evolutie van uw onderneming op te volgen
Meer informatie
Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden