Uw onderneming ontwikkelen

Nuttige tips om uw bedrijf te laten groeien

16 maart 2018

Bedrijven zijn voortdurend op zoek naar nieuwe groeimogelijkheden om ook op lange termijn het succes van hun onderneming te  kunnen verzekeren. Daarom is het essentieel om voortdurend nieuwe ideeën te ontwikkelen. Maar hoe zet u die ideeën uiteindelijk om in concrete groei? We geven u enkele groeistrategieën mee.

Onderzoek de markt

Een eerste stap die u altijd moet doorlopen, is het maken van een shortlist met uw belangrijkste concurrenten. Hoe meer informatie u kunt verzamelen per concurrent, hoe beter u zult kunnen inschatten in welke mate deze partij een bedreiging vormt voor uw bedrijf. Eens u dat gedaan heeft, is het tijd om te werken aan een groeistrategie. Hieronder vindt u vier verschillende strategieën om uw bedrijf te laten groeien.

1. Marktpenetratie

Een eerste manier om te groeien, is uw marktpenetratie te verhogen. Concreet betekent dit dat u met uw huidige product in uw huidige markt uw marktaandeel probeert te vergroten. Deze strategie wordt beschouwd als een strategie die relatief weinig risico inhoudt, omdat u te maken hebt met een voor u gekend product in een gekende markt.

Wanneer u voor deze groeistrategie kiest, moet u nauwlettend in de gaten houden wat er in uw omgeving gebeurt. Denk hierbij aan nieuwe producten of diensten die ontwikkeld worden door concurrenten. Wanneer u deze zaken mist en er bijgevolg niet op inspeelt, kunt u klanten verliezen en uw marktpenetratie zien dalen.

2. Marktontwikkeling

Bij marktontwikkeling gaat u producten verkopen op nieuwe markten. Dit houdt iets meer risico in dan de vorige groeistrategie, aangezien u meer zult moeten investeren zonder dat u weet of deze investering zich uiteindelijk zal terugbetalen. Anderzijds werkt u met bestaande producten, waardoor u geen extra kosten hebt voor productontwikkeling.

3. Product- of diensteninnovatie

Een nieuw product of dienst lanceren vraagt tijd en geld. Het kan hierbij nuttig zijn om tijd en middelen te investeren in het opleiden van personeel om de klanten het best mogelijke advies te verlenen over het nieuwe product of dienst. Om te beslissen welk nieuw product of welke nieuwe dienst mogelijk zal aanslaan bij bestaande klanten moet u wel perfect weten wie uw klanten zijn en wat ze nodig hebben of willen. Daarom raden wij aan om eerst de noden van uw klanten in kaart te brengen.

4. Diversifiëren

Diversificatie wordt algemeen beschouwd als de meest risicovolle groeistrategie. Dit houdt in dat u nieuwe producten ontwikkelt en lanceert op nieuwe markten. U heeft dus geen ervaring met het product noch met de klanten die erin geïnteresseerd kunnen zijn.

Ondanks het risico van deze strategie is het grote voordeel hier dat u mogelijk de eerste zult zijn op de markt die aan een behoefte voldoet. Dat geeft u de kans om u meteen als een leider te profileren in dit marktsegment.

Data, mensen en financiën

1. Baseer u op betrouwbare data

Wanneer u eruit bent op welke groeistrategie u voornamelijk wilt inzetten, zorg er dan voor dat u beslissingen neemt op basis van betrouwbare data. Dit zal u helpen uw succes te vergroten.

2. Stel een goed team samen

Zorg er ook voor dat u zich omringt met een goed team dat u helpt bij het in de praktijk brengen van uw groeistrategie. Soms moet u hiervoor ook nieuwe mensen rekruteren. Zij moeten enerzijds over de juiste vaardigheden beschikken, maar anderzijds moeten ze ook passen in uw bedrijfscultuur.

3. Maak een financieel plan

Wanneer uw groeiplannen op tafel liggen, loont het ook de moeite om uw financiële middelen in de gaten te houden. Zo heeft u mogelijk nood aan extra funding om de nieuwe producten en diensten die u lanceert te kunnen financieren.


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids voor het controleren van uw uitgaven

Krijg uw uitgaven snel weer onder controle en vermijd alle obstakels om van uw bedrijf een bloeiende onderneming te maken.
Download uw gids

Verhoog uw reactiviteit, productiviteit en traceerbaarheid

Met Sage 100c Productiebeheer kan u uw technische gegevens beheren, uw productieorders plannen, uw productie opvolgen en uw productiekosten nagaan.
  • Beheer van de volledige productiecyclus, van bestelling tot levering
  • Optimalisering van de voorraad en het materiaal
  • Efficiënt beheer van de productieketen en technische gegevens

 

Meer informatie

 

Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden