Uw onderneming ontwikkelen

Hoe u laattijdige betalingen vermijdt door beter te communiceren

18 mei 2018

Uit een Brits onderzoek van Sage blijkt dat 35 procent van de klanten geen specifieke reden hebben om laattijdig te betalen. Toch is het iets waar heel wat kmo’s mee geconfronteerd worden. Hoe kunt u het aantal laattijdige betalingen tot een minimum herleiden? We geven u enkele tips mee die u daarbij kunnen helpen.

1. Durf de touwtjes in handen nemen

Niemand staat te springen om klanten aan te sporen hun achterstallige facturen te betalen. De angst dat dit tot een ongemakkelijk gesprek leidt, leidt tot uitstelgedrag. Uitstel betekent echter geen afstel. Durf dan ook de conversatie aangaan. Probeer tijdens zo’n gesprek na te gaan wat de reden is van de laattijdige betaling en speel daarop in. Bereid ook een aantal vragen en actiepunten voor die u de klant kunt voorleggen wanneer er een ongemakkelijke stilte dreigt te vallen. Stuur de factuur ook zo snel mogelijk op. Hoe langer u wacht, hoe langer het duurt om uw kapitaalreserves aan te vullen.

2. Houd contact

Elke keer dat u de klant hoort, is een opportuniteit om ook te polsen naar hun verwachtingen. Durf daarbij ook uw eigen verwachtingen uit te spreken en maak duidelijk hoeveel tijd u uw klanten gewoonlijk geeft om een factuur te betalen. Zet de uiterlijke betalingsdatum ook uitdrukkelijk op uw factuur. Is het tegen dan nog niet betaald? Ga er dan meteen achteraan, zodat klanten gewoon worden aan het feit dat u dit goed opvolgt. Doe dat op een vriendelijke manier. Een goede verstandhouding met uw klanten zal namelijk ook bijdragen tot een snellere betaling.

3. Laat de software het werk opknappen

Wanneer u zelf nog facturen opmaakt, dan mag u er zeker van zijn dat er ook meer fouten gemaakt worden. Staat er een fout op de factuur? Dan heeft de klant al een zeer goede reden om niet op tijd te betalen. Daarom raden wij aan om te kiezen voor boekhoudsoftware die uw facturatieprocessen automatiseert. Het zal u heel wat energie en laattijdige betalingen besparen.


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids voor het controleren van uw uitgaven

Krijg uw uitgaven snel weer onder controle en vermijd alle obstakels om van uw bedrijf een bloeiende onderneming te maken.
Download uw gids

Volg de evolutie van uw liquide middelen

Geniet van de talrijke functionaliteiten van het pakket Sage BOB 50 voor een makkelijker beheer van uw boekhouding en financiën.
  • Volg de rentabiliteit van uw bedrijfsactiviteit op in real-time en reageer steeds gepast op elke situatie
  • Maak automatisch rapporten aan
  • Volg uw verkopen, uitgaven en winst
Meer informatie


Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden