Uw onderneming ontwikkelen

Zo verbetert u uw financieel beheer in 2019

16 januari 2019

Januari is de ideale maand om de financiële situatie van uw bedrijf te beoordelen. Tegelijkertijd moet u ook nadenken over hoe u het financieel beheer van uw onderneming voor de komende jaren kunt verbeteren.

In dit artikel sommen we enkele mogelijkheden op die u in 2019 kunnen helpen om uw financieel beheer te optimaliseren.

Voorzie een realistisch budget

Wanneer u een goed financieel plan opstelt voor het komende jaar, dan krijgt u een goed zicht op wat het jaar voor u in petto heeft.

Een budget is vaak een indicatie van de fase waarin uw bedrijf zich momenteel bevindt en van de doelstellingen die u het volgende jaar wilt realiseren. Alle voorspelbare kosten worden in het budget opgenomen. Hoewel het moeilijk te voorspellen is, houdt u er best ook al rekening mee dat u waarschijnlijk geconfronteerd zult worden met enkele onverwachte kosten. 

Kijk ook welke prognose- of boekhoudsoftware er op de markt is die u kan helpen bij het opmaken van uw budget. Het maakt het hele budgetproces een pak eenvoudiger en u kunt misschien wel tot nieuwe financiële inzichten komen die u voorheen niet overwogen had.

Het is ook een goed idee om meerdere prognoses voor uw bedrijf te maken. Voorzie een best case en een worst case scenario. Op die manier kunt u zich in 2019 makkelijker aanpassen aan een eventueel ingrijpende gebeurtenis die zich voordoet.

Neem de controle over uw cashflow

Is het voor uw bedrijf moeilijk om de cashflow onder controle te houden omdat klanten bijvoorbeeld te vaak te laat betalen? Probeer in 2019 een manier te verzinnen om die cashflow te beheersen.

Een tip? Houd er rekening mee dat januari statistisch gezien de maand is waarin u met de meeste afwezigheden bij uw personeel af te rekenen krijgt. Dat kan een invloed hebben op uw cashflow. Houd daar rekening mee wanneer u een budget opmaakt en zie het als een deel van uw onverwachte kosten.

Vergeet uw belastingen niet

Houd er rekening mee dat u een spaarpot moet voorzien voor het betalen van uw jaarlijks terugkerende belastingen. U zou versteld staan hoeveel bedrijven moeite hebben om die rekeningen te betalen omdat ze simpelweg vergeten waren dat ze die rekening in de bus zouden krijgen.

Check uw persoonlijke krediet

Hoewel uw persoonlijke en zakelijk kredietscore over het algemeen gescheiden blijft, moet u er toch voor zorgen dat uw persoonlijke kredietscore niet te laag is.

Wanneer een klein bedrijfje meer geldelijke middelen vraagt aan pakweg de bank, dan zijn die bedrijfsleiders vaak op een persoonlijke manier betrokken. Dat zou kunnen betekenen dat ook het persoonlijke kredietdossier grondig wordt gecontroleerd.

Dit is in eerste instantie het geval als u persoonlijk borg staat, maar ook bij andere vormen van financiering kan het van belang zijn.

Houd uw boekhouding up-to-date

Dit is een echte no-brainer. Een up-to-date boekhouding zal zowel u als uw bedrijf ten goede komen. Het geeft u een duidelijke zicht op de stand van zaken in uw bedrijf.

Het is eveneens belangrijk wanneer u om extra financiering vraagt. U zult namelijk bijna altijd uw boekhouding ter beschikking moeten stellen van uw kredietverstrekker wanneer u om financiering vraagt. Een up-to-date boekhouding is in dat geval een echte must.

Check uw financieringsopties

Een kapitaalinjectie is vaak nodig om als bedrijf naar een volgende groeifase te kunnen gaan. Daarom is het ook zo belangrijk om de voornemens in zake bedrijfsfinanciering nauwkeurig in de praktijk om te zetten.

Een korte samenvatting omtrent financieel beheer in een onderneming

Door tijd te nemen om uw bedrijfsfinanciën op orde te zetten, begint u 2019 op een positieve manier. Hoewel er geen enkele garantie is dat alles goed verloopt, kan een beetje voorbereiding u helpen om op een flexibele manier om te gaan met de uitdagingen waarmee u komend jaar geconfronteerd wordt.

Financieel beheer is erg belangrijk als u de toekomst van uw bedrijf wilt verzekeren. Schenk de nodige aandacht aan uw financiën en blijf bouwen aan uw bedrijf.


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids voor het controleren van uw uitgaven

Krijg uw uitgaven snel weer onder controle en vermijd alle obstakels om van uw bedrijf een bloeiende onderneming te maken.
Download uw gids

Volg de evolutie van uw liquide middelen

Geniet van de talrijke functionaliteiten van het pakket Sage BOB 50 voor een makkelijker beheer van uw boekhouding en financiën.
  • Volg de rentabiliteit van uw bedrijfsactiviteit op in real-time en reageer steeds gepast op elke situatie
  • Maak automatisch rapporten aan
  • Volg uw verkopen, uitgaven en winst
Meer informatie


Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden