Uw onderneming ontwikkelen

Het “Lost”-fenomeen in een bedrijf

01 april 2016

Kent u de serie “Lost”?

Voor diegenen die de serie nog niet gezien hebben, zal ik uitleggen waar ze over gaat. Onbekenden komen op een onbewoond eiland terecht na een vliegtuigongeval. Na vele gevaren, doden of bovennatuurlijke avonturen, richt de serie zich vooral op de wens van de overlevenden om het vervloekte eiland te verlaten.

Het doel van dit artikel is niet om de serie “Lost” te beoordelen, maar wel om een opvallende eigenschap van de personages te reflecteren op de bedrijfswereld.

De serie is zo gemonteerd dat de kijker het leven van de personages van dag tot dag kan volgen.

Opvallend is dat ondanks de vele dialogen, liefdesverhalen of ruzies, het mysterie van het eiland een geheim omvat dat niet bekend kan worden gemaakt door of dankzij de neiging van de personages om niet met elkaar te praten.

Als u in een bedrijf werkt met een hiërarchie en/of verschillende departementen, dan weet u al waar ik naartoe wil.

In “Lost” komen Kate en Jack terug van een zoektocht ver in de dichtbegroeide jungle van het eiland. Zij hebben daar een aanval overleefd van een witte beer (ja, op een eiland in de Stille Oceaan). De “normale” reactie zou zijn dat zij de andere overlevenden hiervoor waarschuwen. Al is het maar zodat zij niet in het woud rond zouden dwalen.

Vreemd genoeg praten ze er niet over. Ze houden deze belangrijke informatie achter zodat de groep zou overleven.

In de bedrijfswereld maken we dit soort situaties voortdurend mee. Een collega heeft een prospect ontmoet die hem belangrijke informatie over de concurrentie gegeven heeft, zoals een zeer grote promotie. Hoewel deze informatie zeer belangrijk is, houdt hij deze voor zich.

Wat “Lost” betreft, houden Kate en Jack de informatie achter niet om de groep te schaden, maar om de groep te beschermen. Ze denken goed te doen en paniek te vermijden in een groep die al in shock verkeert. Ze hebben namelijk een vliegtuigcrash overleefd.

De bovengenoemde collega heeft echter geen excuus. Natuurlijk is dit een andere context dan in de serie “Lost”, maar laten we er van uitgaan dat dit niet het geval is.

Uw collega had de informatie moeten delen met u en uw collega’s. Het is namelijk van groot belang voor de groep of, in dit voorbeeld, het bedrijf. Hij zal de informatie niet delen omwille van verschillende redenen:

 • Hij heeft geen tijd
 • Hij ziet het belang er niet van in
 • Hij houdt de informatie voor zich om een voordeel te hebben tegenover de rest van de groep
 • Hij is het vergeten
 • Hij is egoïstisch

In “Lost” werken de personages niet veel samen. Dit is waarschijnlijk een verhalende stijl om spanning op te wekken. Als alle personages immers rond het kampvuur hun strategieën zouden bespreken en al hun informatie zouden delen, dan zouden ze veel efficiënter te werk kunnen gaan.

In de bedrijfswereld heeft dit gedrag rampzalige gevolgen. Het is gelukkig wel mogelijk om de communicatie te verbeteren.

 1. Spreek een plaats en tijd af om informatie uit te wisselen. Het gaat hier niet alleen om een sales meeting, maar om een formeler kader. Zo kunnen alle collega’s meningen en informatie uitwisselen over de markt, de concurrentie, de technische aspecten, de support, de sales.
 2. Duid uw ploeg op het belang van de uitwisseling van informatie. Dit is enkel mogelijk als er een duidelijke uitwisseling van informatie is tussen de diensten en vooral tussen het management en de werknemers. U moet het voorbeeld geven.
 3. Stel een ploeg samen (zeer moeilijk). In de serie praten de personages niet met elkaar omdat ze mekaar niet vertrouwen en uiteenlopende doelstellingen hebben. U moet uw ploeg gemeenschappelijke doelstellingen vooropstellen en zorgen voor een groepsgevoel.
 4. Zorg voor een goed informatiesysteem. Een goed informatiesysteem kan iedereen helpen. Als de CRM van het bedrijf eenvoudig gebruikt kan worden en intuïtief is, dan is het gemakkelijker om informatie te delen en op te volgen.
 5. Vermijd dat informatie door egoïsme achtergehouden wordt. Deze oplossing lijkt extreem, maar is van groot belang. Iemand die zich niet aan de regels houdt wat betreft het delen van informatie, zal zich ook niet aan de regels houden wat betreft andere aspecten van het bedrijfsleven.

Het management moet deze mentaliteit aanmoedigen op elk niveau. Het beleid voor het delen van informatie moet namelijk goed gerespecteerd worden.

Ik ga, ten slotte, wél informatie achterhouden. Ik verklap namelijk niet of Kate en Jack uiteindelijk het eiland kunnen verlaten!

Eric Jacquet


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Maak efficiënt gebruik van uw tijd

 

Tussen alle e-mails, telefoontjes en vergaderingen door, kan het goed beheren van de werktijd een hele opgave zijn. Nochtans, tijd is geld. Ontdek hoe u uw tijd efficiënter kan beheren.
Download uw gids

Complete pakketten om uw bedrijfsactiviteit in goede banen te leiden

Krachtiger, flexibeler en gebruiksvriendelijker dan een klassiek ERP-pakket, zullen onze Business Management Solutions al uw processen stroomlijnen en uw efficiëntie verhogen.
 • Van de boekhouding tot het commercieel beheer, zonder natuurlijk het beheer van de productie en de klantenrelaties te vergeten
 • Moduleerbare en aan uw reële behoeftes aanpasbare pakketten
 • Analytische hulpmiddelen om de evolutie van uw onderneming op te volgen
Meer informatie
Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden