Uw onderneming ontwikkelen

De beheerstool: dé sleutel voor de internationale ontwikkeling van een bedrijf

27 juli 2016  |  Benoît Gruber

De administratief en financieel directeur staat in voor het beheer van de bedrijfsprestaties. Toch breidt hij zijn functie steeds meer uit naar alle andere bedrijfsprojecten met een financiële impact. Zo kan hij zich toeleggen op het geheel aan waardeketens en de efficiëntie optimaliseren. Om deze verdere bedrijfsontwikkelingen te kunnen ondersteunen en vervolgens de winst te verhogen, is een beheersoplossing van essentieel belang.

Software-uitgevers zorgen steeds weer voor vernieuwende impulsen, met tools die als maar verder gaan om bedrijven te helpen groeien. Business Intelligence, Cloud, Mobiliteit, Big Data… De technologieën bieden de administratief en financieel directeur kansen die hij niet mag missen. Zo kan er een duurzame internationale strategie ontwikkeld worden dankzij deze beheerstools, die de doelstellingen helpen te behalen en zich tegelijk houden aan alle voorschriften.

Principe

Voorrang geven aan tools, aangepast aan de onderneming.

De administratief en financieel directeur heeft een grote inspraak in de keuze van het softwarepakket en is verantwoordelijk voor de belangrijke beslissingen van een bedrijf. Hoewel de informatica dienst de technologische vereisten en risico’s bepaalt, zijn toch de administratief en financieel directeur en de bedrijfsdirectie verantwoordelijk voor de keuze van de tools die het best aansluiten op de dagelijkse werkwijze van het bedrijf.

Het belangrijkste is dat de gekozen tools een volledig zicht bieden op de werking en financiële toestand van het bedrijf.

In de keuze voor een softwarepakket, is het vooral belangrijk een tool te vinden met meer functionaliteiten voor minder geld. De administratief en financieel directeur mag namelijk het voorziene budget niet overschrijden. Hij moet dus een betaalbare tool vinden met vooruitstrevende en noodzakelijke functionaliteiten die vlot geïmplementeerd kan worden. De missie van de administratief en financieel directeur is om een goed evenwicht te vinden tussen veiligheid, beschikbaarheid van informatie en kosten.

In het kader van een internationale uitbreiding, moet het softwarepakket vooral aan de regels van de landen in kwestie voldoen, zoals de wetgeving, reglementen en normen. Bovendien moet het pakket over een reportingtool beschikken en het bedrijf kunnen ondersteunen zodat er een duidelijke export- en/of uitbreidingsstrategie ontwikkeld kan worden. De keuze voor een geïntegreerde of gedecentraliseerde beheerstool hangt dus sterk af van de werking van het bedrijf.

Wat te doen?

Alle beheerstools moeten aan de lokale wetgeving, reglementen en normen voldoen. Bovendien moet er nagegaan worden of ook de geëxporteerde producten rekening houden met de lokale wetgevingen. Daarnaast moeten de bedrijven aandacht besteden aan de logistieke aspecten van douanecontrole, bevoorrading en transport van hun producten in een vreemd land.

  • Kies voor flexibele tools: het informatiesysteem moet niet enkel rekening houden met de internationale uitbreiding van het bedrijf, maar ook met de ingewikkelde structuren, zoals de verschillende filialen van het bedrijf.
  • Blijf meegroeien met de wetgeving: de tools moeten kunnen mee-evolueren met de nieuwe wetgevingen (SEPA, EMIR, BTW…) en de lokale fiscale voorschriften volgen.
  • Kies betrouwbare en prestatiegerichte technologieën: de administratief en financieel directeur kiest de meest prestatiegerichte beheerstool die zowel rekening houdt met de infrastructuur als met de voorschriften en vereisten van de CIO. Zo’n tool moet beschikken over Cash Management, Business Intelligence, beheer van financiële risico’s, centraliseringstools voor de cashflow en automatisering.
  • De administratief en financieel directeur is verantwoordelijk voor het financieel beheer van het bedrijf. Hij moet er dus voor zorgen dat het bedrijfsbudget niet overschreden wordt en hij moet vastleggen hoe de beheerstool gefinancierd zal worden, of het nu gaat om een gebruiksklaar product of om een specifieke interne projectontwikkeling.

De keuze voor een beheerstool hangt af van de mate van afhankelijkheid van de verschillende filialen, vooral wat betreft de fysieke en financiële stromen en het autonoom beheer.

  • Als het filiaal, wat betreft uitwisselingsstromen en informatieteam, niet afhankelijk is van het moederbedrijf, dan is een lokale en modulaire beheersoplossing met een reportingtool de juiste keuze.
  • Geïntegreerde oplossingen, zoals ERP’s, kunnen beter inspelen op de behoeften van internationale bedrijven dankzij het gecentraliseerd beheer. Dankzij ERP’s kunnen deze bedrijven hun beheersstromen automatiseren. Daarnaast moeten de ERP’s aan alle lokale vereisten voldoen (valuta, taal, wetgeving, belastingbeheer, …).
  • Een oplossing voor grote bedrijven is een gecombineerde oplossing met een “tweeledige strategie”. Elk filiaal van het bedrijf heeft zo de keuze tussen de globale oplossing of een alternatieve oplossing. Als de activiteit van de filialen homogeen is en er veel interne stromen zijn, dan zorgt een gecentraliseerde oplossing voor het meest doeltreffende bedrijfsbeheer.
90% van de ondernemingen wil een hogere exportomzet in de komende jaren.
(Bron: TNS Sofres, 2012).

Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids over de elektronische facturatie

Wil u zelf beginnen met elektronische facturatie, maar u weet niet hoe? Sage begeleidt u in 6 stappen.
Download uw gids

Complete pakketten om uw bedrijfsactiviteit in goede banen te leiden

Krachtiger, flexibeler en gebruiksvriendelijker dan een klassiek ERP-pakket, zullen onze Business Management Solutions al uw processen stroomlijnen en uw efficiëntie verhogen.
  • Van de boekhouding tot het commercieel beheer, zonder natuurlijk het beheer van de productie en de klantenrelaties te vergeten
  • Moduleerbare en aan uw reële behoeftes aanpasbare pakketten
  • Analytische hulpmiddelen om de evolutie van uw onderneming op te volgen
Meer informatie
Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden