Uw onderneming ontwikkelen

Hoe belangrijk is een mobiele strategie?

24 oktober 2016  |  Clara Picandet

Waar is uw smartphone op dit moment en wat doet u ermee? Wist u dat telefoneren al lang niet meer de belangrijkste functie is van een smartphone? Er zijn namelijk zoveel andere opties… Betekent dit dan voor bedrijven dat ze een mobiele strategie moeten ontwikkelen? Laten we eens kijken wat deskundigen zeggen.

Op 21 april 2015 heeft Google een zeer duidelijke boodschap de bedrijfswereld in gestuurd met het gebruik van een nieuw algoritme waarvoor een mobile friendly site vereist was. Dit algoritme bestraft dus de websites die niet over een mobiele versie beschikken. Het algoritme heeft twee onderling verbonden functies, namelijk een mobiele prospect online aantrekken en de opkomst van een nieuwe markt mogelijk maken. In 2014 heeft de onlineverkoop of mobile commerce een marktaandeel van 14% veroverd (bron: chefdentreprise.com). Dankzij de verbeterde betaalsystemen is deze m-commerce bovendien in constante groei in Europa.

In 2015 beschikte al 60% van de Fransen over een smartphone. Dankzij geolocatie neemt de smartphonerage dag na dag toe omdat het ons dagelijks leven vereenvoudigt. Zo zoekt 88% van de consumenten een lokaal bedrijf eerst op vanaf hun smartphone. Eens ze het bedrijf op het internet gevonden hebben, bezoeken ze het gemiddeld al binnen de 24u (bron: Markentive.fr). Dit betekent dat niet enkel de zichtbaarheid, maar ook de omzet van bedrijven, rechtstreeks beïnvloed wordt door de mobiele strategie.

 

Stel de juiste vraag

Door de smartphone zijn onze gewoontes veranderd en zijn we overgeschakeld naar een nieuwe, mobiele state of mind, ook wel Mobile Mind Shift genoemd. Dit betekent dat we snel en overal aan onze verwachtingen en behoeften kunnen voldoen dankzij een magisch toestel waar we niet meer zonder kunnen. Een studie van Forrester toont aan hoe belangrijk de smartphone wel is. Dagelijks voeren we namelijk gemiddeld 125 interacties uit met Android en 150 met iOS. Tijdens elke interactie kan er reclame van een bepaald merk verschijnen voor een product, overeenkomstig met uw zoekopdracht. Bovendien is de smartphone zeer handig tijdens het verkoopproces. We kunnen immers de mening van een vriend vragen, prijzen vergelijken, foto’s van de producten nemen en de dichtstbijzijnde winkel opzoeken.

Dit alles kunnen de bedrijven natuurlijk zeer goed gebruiken om klanten aan te trekken en vervolgens aan klantenvertrouwen te winnen. Als ze klanten via smartphone willen aantrekken, moeten ze echter wel rekening houden met de context, namelijk de plaats en het tijdstip. De eisen en behoeften van de klant zijn immers sterk tijds- en plaatsgebonden. Daarnaast heeft een bedrijf maar enkele seconden om klanten aan te trekken en te overtuigen. Het is daarom van essentieel belang om te weten of de klant wel gebruik maakt van zijn smartphone tijdens het aankoopproces. De vraag is dus niet meer “moet ik een mobiele site of een applicatie ontwikkelen?”, maar wel “welke rol speelt de smartphone in het aankoopproces van mijn klanten?”.

 

De gebruiker staat centraal

Het is belangrijk om na te gaan op welke momenten de potentiële klant zijn smartphone vooral gebruikt. Het bedenken van deze momenten is dus de eerste stap die het bedrijf moet zetten. Vervolgens moet er nagegaan worden of de klant ook effectief online is op deze momenten en of dit betere verkoopresultaten oplevert. Zo niet, dan moet er bedacht worden op welke andere momenten de klant wél gebruik maakt van zijn smartphone. Forrester, een internationaal strategisch onderzoekscentrum, stelt voor om deze momenten te bepalen op basis van de gebruiker en de onderdelen van zijn dag, m.a.w. de user experience. Dit betekent dat er moet bepaald worden op welke momenten en waarom de klant zijn smartphone gebruikt. Vervolgens moeten er platformen ter beschikking gesteld worden, voorzien van de juiste processen en voldoende medewerkers. Ten slotte moeten de resultaten opgevolgd worden en, indien nodig, de processen geoptimaliseerd worden. Houd er echter altijd rekening mee dat één van de belangrijkste principes van de mobiele strategievoering is om de klant niet te overrompelen (slechts 25% van de gebruikers leest en bewaart de reclame, ontvangen op zijn smartphone. Maar liefst 58% leest de reclame wel, maar wist vervolgens de boodschap volgens Frédérique Bonhomme, directeur van het Digital team van het Duitse marktonderzoeksbureau GFK).

Is een mobiele strategie dan eigenlijk wel interessant? Ja, maar niet om het even welke strategie. Het is immers de user experience, en de gebruikers zin in nieuwe ervaringen, die de basis moet vormen voor een aangepaste en klantgerichte strategie.


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids over de elektronische facturatie

Wil u zelf beginnen met elektronische facturatie, maar u weet niet hoe? Sage begeleidt u in 6 stappen.
Download uw gids

Complete pakketten om uw bedrijfsactiviteit in goede banen te leiden

Krachtiger, flexibeler en gebruiksvriendelijker dan een klassiek ERP-pakket, zullen onze Business Management Solutions al uw processen stroomlijnen en uw efficiëntie verhogen.
  • Van de boekhouding tot het commercieel beheer, zonder natuurlijk het beheer van de productie en de klantenrelaties te vergeten
  • Moduleerbare en aan uw reële behoeftes aanpasbare pakketten
  • Analytische hulpmiddelen om de evolutie van uw onderneming op te volgen
Meer informatie
Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden