Uw onderneming beheren
Technologie is de drijvende kracht achter de evoluties van de laatste 15 jaar. In minder dan 5 jaar zal ons dagelijks leven nog aanzienlijk veranderen. Wat zullen we nog meemaken in een wereld die nu sneller verandert dan in eender welke andere eeuw van onze geschiedenis?

5 technologische ontwikkelingen die de toekomst zullen veranderen

23 augustus 2016

1. Zelfrijdende wagens

Tegen 2020 zal de vooruitgang in de ontwikkeling van zelfrijdende wagens al onze verwachtingen overtroffen hebben. Deze wagens zullen eerst door regeringen getest worden in Greenwich, Milton Keynes en Coventry. Er zullen echter al eerder modellen verschijnen die bestemd zijn voor verkoop dankzij de uitgebreide ontwikkeling van zelfrijdende wagens op wereldvlak. Er wordt zelfs gesteld dat er tegen 2019 al zelfrijdende wagens aanwezig zullen zijn in meer dan 50 steden. Opties zoals cruise control en rijstrookwaarschuwing zullen dan geen exclusieve kenmerken meer zijn van luxemodellen. Bovendien zal er in de nabije toekomst zelfs een knop voor automatische besturing geïnstalleerd worden in luxewagens. De grootste problemen die zelfrijdende wagens met zich meebrengen, betreffen de banen en beroepen. Zullen we nog wel een zelfrijdende wagen willen aankopen als we er niet meer zelf mee kunnen rijden en als we onze wagens slechts voor 4% zelf gebruiken? Of zullen we allemaal beroep doen op zelfrijdende taxi’s wanneer we ze nodig hebben? Als er niemand aan het stuur zit, zullen autoverzekeringen dan nog wel nuttig zijn? Volgens een Amerikaans onderzoek zullen er 10 miljoen banen verdwijnen als gevolg van de opkomst van zelfrijdende wagens tegen 2030.

 

2. Digitale contactlenzen

Veel mensen gebruiken momenteel hun smartphone om bijkomende informatie op te zoeken over wat ze in de werkelijkheid zien. Zo gebruiken ze Google Maps of zoeken ze het uurrooster van de bioscoop of trein op. Google heeft de regels van het spel echter veranderd met de ontwikkeling van Google Glasses. Deze bril geeft zowel commerciële als digitale informatie over wat we in de werkelijkheid zien. De volgende innovatie voor Google en andere biotechnologische bedrijven is de ontwikkeling van “digitale” contactlenzen. Deze lenzen creëren een scherm dat we onmiddellijk met onze ogen kunnen overlopen en geven ons, bijkomend, enkele gezondheidsindicatoren. Digitale lenzen zullen al tegen 2020 beschikbaar zijn op de markt. Als we de aankondigingen op de Consumer Electronics Show in 2015 mogen geloven, dan zullen deze producten zelfs door meer dan 12 bedrijven aangeboden worden.

 

3. 3D-printer

Wat aanvankelijk voor recreatieve doeleinden ontwikkeld werd, wordt nu in verschillende sectoren gebruikt om producten op maat te maken. De 3D-printer kan voor zoveel toepassingen gebruikt worden dat het wel eens het belangrijkste productieproces zou kunnen worden tegen 2020. Airbus print zelfs al onderdelen voor de A380 aan de hand van een enorme printer. Daarnaast zorgt het bioprinten van chemische polymeren en nieuwe materialen in poedervorm voor een fascinerende vooruitgang in de onderzoeken. Zolang we meer op maat gemaakte producten en een beperktere massaproductie willen, zullen 3D-printers in nut en gebruik blijven toenemen.

 

4. Gamificatie

Gamificatie is een woord dat uit het niets ontstaan is, maar dat het best de manier omschrijft waarop we veel processen en alledaagse taken omvormen tot aangename en stimulerende activiteiten. De toenemende invloed van stimulerende applicaties zoals Foursquare en Runkeeper op sociale media toont aan dat gamificatie in de toekomst steeds meer zal toegepast worden op talrijke activiteiten. Zo hebben verschillende online agentschappen hun dagelijkse taken al aangenamer gemaakt door hun werkwijze aan te passen volgens het principe van de gamificatie. Daarnaast wordt gamificatie toegepast in bijvoorbeeld de Lean Six Sigma-methode. Hierdoor genieten de aanhangers van deze methode van een vernieuwende en aantrekkelijke ervaring.

 

5. Overal verbonden

Onze wens om tegen 2020 over een gratis wifitoegang te beschikken in alle steden van de wereld is misschien te ambitieus. Toch zal deze brok aan gegevens een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van talrijke nieuwe diensten en dynamische toepassingen. Dankzij digitale contactlenzen zal u nooit nog een naam vergeten. De lenzen beschikken namelijk over gezichtsherkenning van al uw contacten. In een wereld waar zelfrijdende wagens met het internet verbonden zijn, zal het mogelijk zijn om informatie uit te wisselen met andere verbonden bestuurders om zo ongevallen te voorkomen. Dankzij een snelle draadloze verbinding zal een uitgebreide opslagruimte bovendien niet meer zo noodzakelijk zijn. De cloud wordt dan namelijk een universele opslagruimte. Deze verbinding met het internet zal dus een essentiële rol spelen om de beloftes voor de digitale toekomst te kunnen waarmaken. Daarnaast zal elke stad die zo’n internetverbinding aanbiedt aan populariteit winnen. San Francisco, Singapore en Tokio hebben al de eerste stappen gezet in deze technologische ontwikkelingen.

Ontdek de infografie “5 technologische ontwikkelingen die de toekomst zullen veranderen”


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids over de elektronische facturatie

Wil u zelf beginnen met elektronische facturatie, maar u weet niet hoe? Sage begeleidt u in 6 stappen.
Download uw gids

Complete pakketten om uw bedrijfsactiviteit in goede banen te leiden

Krachtiger, flexibeler en gebruiksvriendelijker dan een klassiek ERP-pakket, zullen onze Business Management Solutions al uw processen stroomlijnen en uw efficiëntie verhogen.
  • Van de boekhouding tot het commercieel beheer, zonder natuurlijk het beheer van de productie en de klantenrelaties te vergeten
  • Moduleerbare en aan uw reële behoeftes aanpasbare pakketten
  • Analytische hulpmiddelen om de evolutie van uw onderneming op te volgen
Meer informatie
Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden