Uw onderneming ontwikkelen

Tien tips om meer klanten aan te trekken

17 januari 2018

Een bedrijf zonder klanten is bij voorbaat ten dode opgeschreven. Het is dan ook zeer belangrijk om voortdurend nieuwe leads te genereren en bestaande klanten aan boord te houden. Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Meer dan één op de drie bedrijven beschouwt het werven van nieuwe klanten als hun grootste zorg. Hieronder vindt u tien tips om daarin te slagen.

1. Leer uw prospecten en klanten kennen

Praat met prospecten en klanten, zodat u exact weet wat hun doelstellingen zijn. Verplaats u naar de leefwereld van uw klanten en prospecten. Zo kunt u veel sneller nieuwe diensten ontwikkelen op maat van uw doelpubliek. Dat zal u bovendien ook helpen u te onderscheiden van uw concurrenten.

2. Verdeel uw tijd

Er zijn eigenlijk maar twee manieren om meer werk binnen te halen: of u trekt nieuwe klanten aan of u slaagt erin uw bestaande klanten meer te laten spenderen. Belangrijk daarbij is dat u niet focust op het ene ten koste van het andere. Beide aspecten zijn even belangrijk.

3. Zorg voor een uitstekende klantenservice

Wilt u uw bestaande klanten niet kwijtspelen? Bied hen dan een uitstekende service. Onderzoek toont aan dat 78 procent van de klanten een bedrijf verlaat omwille van een slechte service. Wilt u dat vermijden? Terecht. Trouwe klanten zijn namelijk tien keer zoveel waard als het bedrag dat ze initieel spenderen. Neem daarom grondig de tijd om uw klantenservice te evalueren. Zorg ervoor dat u de vragen van klanten snel kunt beantwoorden. Houd ook social media in de gaten en zorg ervoor dat u online uw klanten de hulp kunt bieden die ze verdienen.

4. Gebruik uw netwerk ten volle

Vraag een bedrijfsleider waar zijn of haar klanten vandaan komen en hij of zij zal u hoogstwaarschijnlijk vertellen dat de meeste van die klanten via mond-tot-mondreclame met hen in contact kwamen. Positieve beoordelingen van bestaande klanten zijn dan ook zeer waardevol. Het geeft andere bedrijven of consumenten vertrouwen om ook met u in zee te gaan. Netwerken kan in dat opzicht zeker ook een meerwaarde betekenen.

5. Sluit partnerships af

Door een partnership af te sluiten met andere bedrijven die complementaire diensten aanbieden, bereikt u niet alleen een nieuwe doelgroep, maar u kunt uw klanten ook extra diensten aanbieden.

6. Gebruik social media

Social media heeft de manier waarop klanten en bedrijven informatie delen met elkaar grondig veranderd. Facebook, Twitter, LinkedIn of andere sociale netwerken kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden als online customer service of om inzichten te krijgen in het gedrag van uw doelpubliek. Welke sociale netwerken voor uw bedrijf het beste werken, hangt af van zowel uw bedrijf, uw klanten als de manier waarop u het liefst communiceert.

7. Durf samenwerken met grote bedrijven

Kunt u als klein bedrijf samenwerken met een groot bedrijf? Tuurlijk wel. Nochtans vinden kleine bedrijven het vaak intimiderend om grote bedrijven te contacteren. Dat hoeft niet. Grotere bedrijven zien de waarde in van een samenwerking met kleine bedrijven en beseffen ook dat het hen waarschijnlijk minder zal kosten.

8. Durf zaken aan te passen

Uiteraard loont het de moeite om verschillende marketingtactieken uit te proberen.  Zo kunt u nagaan hoe u het meeste klanten kunt binnenhalen. Wees er echter wel van bewust dat elk bedrijf anders is. Als u dus merkt dat een bepaalde aanpak niet werkt, wees dan ook niet bang om het over een andere boeg te gooien.

9. Groei mee met uw bedrijf

Wanneer uw bedrijf groeit, kan het goed zijn dat klanten op andere manieren bij u terechtkomen dan aanvankelijk het geval was. Zo zijn vrienden en familie in het begin vaak cruciaal, maar na verloop van tijd heeft u bijvoorbeeld ook meer geld om te adverteren, uw website te optimaliseren of vakbeurzen bij te wonen. Ook via die kanalen kunnen klanten aangetrokken worden. Bijgevolg kan wat in het verleden niet werkte om klanten aan te trekken, nu misschien wel werken.

10. Meten is weten

Wanneer u nieuwe manieren uitprobeert om klanten aan te trekken, monitor dan zeker waar die klanten uiteindelijk vandaan komen. Ga ook na welke kanalen u het meest opleveren. Op basis daarvan kunt u uw aanpak verder verfijnen.


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids voor ondernemers

Een goed beheer van een onderneming vraagt voorbereiding. Een kort overzicht van de sleutelelementen voor succes, van de offerte tot het beheer van wanbetalingen.
Download uw gids

Beheer uw klantenrelaties optimaal

Met Sage CRM blijft u in verbinding met uw klanten, leert u hen beter kennen en kan u aan al hun verwachtingen beantwoorden.
  • Meet de tevredenheid van uw klanten
  • Volg uw klanten op sociale netwerken
  • Creëer een knowledgebase met alle oplossingen voor terugkerende problemen
Meer informatie
Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden