Uw onderneming ontwikkelen

De mobiele uitdagingen voor de bouwsector

13 juli 2016

Net zoals voor veel andere sectoren, is de mobiliteit ook een grote uitdaging geworden voor de bouwsector. Eigenaars van bouwbedrijven zijn vaak aanwezig op het terrein, maar beheren hun onderneming ook steeds meer van op afstand. Ze willen bovendien onmiddellijk van alles op de hoogte zijn, zoals de oproepen of de klachten van hun opdrachtgevers.

Uitdagingen voor het reactievermogen en de efficiëntie

De crisis die sinds enkele jaren de bouwsector treft, verplicht bedrijfsleiders om hun tijd, hun activiteit, hun schatkist zo optimaal mogelijk te beheren.

Offertes opstellen op vraag van de klant, de werf voortdurend in de gaten houden, de boekhouding op het juiste moment raadplegen, onmiddellijk op de hoogte zijn van de offerteaanvragen voor gronden… Dit alles blijkt essentieel te worden voor elke bouwondernemer en elke kmo.

Dezelfde reactiesnelheid is bovendien vereist voor het beheer van de voorraden, de aankopen of simpelweg, de antwoorden op de vragen over het arbeidsreglement, de milieubeperkingen…

Sterk toenemende uitrustingsgraad

Uit het onderzoek “Mobiliteit en Ambachtslui 2014” gevoerd door Batiweb, blijkt dat er op elk vlak een duidelijke vooruitgang plaatsvindt.

Steeds meer bouwondernemers gebruiken, in feite, mobiele apparaten. Zo beschikte, vorig jaar, 88% van hen over één of meer mobiele apparaten: 73% had een smartphone (63% in 2013) en 42% had een tablet (31% in 2013).

Deze apparaten worden dagelijks gebruikt om de mailbox te raadplegen (41%), sms’en of mms’en te versturen of te ontvangen (39%) en zoekopdrachten uit te voeren (34%). Ook het gebruik van de foto-/videofunctie (38%), geolocatie (31%) en de plaatsing van bestellingen (14%) neemt toe.

Veel bedrijfsleiders lijken echter nog te wachten op oplossingen om nog verder te kunnen gaan. De voornaamste vragen zijn de controle van de werven (53%), het versturen van offertes (43%), de permanente toegang tot de boekhouding (47%) en de mogelijkheid om in te gaan op offerteaanvragen (28%).

Meer adequate mobiele oplossingen

De bestaande toepassingen voldoen nog niet altijd (goed) aan de verwachtingen. Zo werden in 2013 minder dan 5 applicaties geïnstalleerd op slechts 73% van de mobiele apparaten. Hoewel er bovendien 60% ontwikkeld werd in de bouwsector, werd er slechts 18% van de applicaties daadwerkelijk geïnstalleerd.

Daarom hebben verschillende uitgevers onlangs oplossingen ontwikkeld voor de hierboven vermelde problemen.

De bouwondernemers en kmo’s worden steeds meer mobiel in de uitvoering van hun activiteiten en in het voldoen aan de vraag van hun klanten. Ze passen hun bedrijf steeds meer aan aan de nieuwe beheer- en communicatiemethodes dankzij een grotere verbondenheid met het internet. Zo zorgen zij voor modernisering in een weinig technologische sector.


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids over de elektronische facturatie

Wil u zelf beginnen met elektronische facturatie, maar u weet niet hoe? Sage begeleidt u in 6 stappen.
Download uw gids

Complete pakketten om uw bedrijfsactiviteit in goede banen te leiden

Krachtiger, flexibeler en gebruiksvriendelijker dan een klassiek ERP-pakket, zullen onze Business Management Solutions al uw processen stroomlijnen en uw efficiëntie verhogen.
  • Van de boekhouding tot het commercieel beheer, zonder natuurlijk het beheer van de productie en de klantenrelaties te vergeten
  • Moduleerbare en aan uw reële behoeftes aanpasbare pakketten
  • Analytische hulpmiddelen om de evolutie van uw onderneming op te volgen
Meer informatie
Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden