Uw onderneming ontwikkelen

De etiquette van het netwerken

17 april 2018

Socialmedianetwerken zoals LinkedIn hebben de manier waarop we netwerken helemaal veranderd. Toch is face-to-facenetwerken nog steeds populair. Vaak is dat ook het moment bij uitstek om even een visitekaartje af te geven. We geven u drie etiquetteregels mee die u zeker in acht moet houden bij het uitwisselen van visitekaartjes.

1. Toon respect bij het ontvangen van een visitekaartje

Wanneer iemand u zijn of haar visitekaartje aanreikt, neem het dan in ontvangst met uw rechterhand. Neem de tijd om het even te bekijken, bedank de persoon door hem of haar bij naam aan te spreken en combineer dat met een complimentje. Dan kunt u het kaartje wegsteken op een veilige plaats. Hun kaartje moet even net en schoon bewaard worden als dat van u. Maak er ook zeker geen aantekeningen op.

Houd er rekening mee dat de etiquette bij het uitwisselen van kaartjes soms ook verschilt afhankelijk van waar u zich bevindt. Zoek dan ook altijd even op wat de gewoontes zijn wanneer u naar het buitenland reist. In Japan is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat u visitekaartjes in ontvangst neemt met beide handen.

2. Eerst vragen, dan aanbieden

Eens u erin geslaagd bent om een persoonlijke connectie te maken met iemand en u zou die persoon later graag opnieuw contacteren, vraag hen dan om hun kaartje. Waarschijnlijk zullen ze vervolgens ook om het uwe vragen.

Wanneer uw connectie geen kaartje op zak blijkt te hebben, dan kunt u bijvoorbeeld zeggen: “Mag ik u mijn kaartje aanbieden en dit opvolgen binnen enkele dagen?” Daarna kunt u bijvoorbeeld een connectie maken op LinkedIn.

3. Het is een visitekaartje, geen kaartspel

Beschouw uw visitekaartje als het verlengde van uw persoonlijke merk. Wanneer u kaartjes begint uit te delen aan de lopende band, dan doet u afbreuk aan de waarde ervan. Bovendien mist u de kans om even persoonlijk te spreken met uw kersverse connectie. Wees dan ook een beetje selectief in het uitdelen van visitekaartjes.

Netwerken gaat om het leggen van contacten om er later mogelijk nieuwe projecten uit te halen. Uw kaartje alleen zal daar niet voor zorgen. Maak een sterke indruk en zorg ervoor dat iemand later nog eens met u wil spreken. Een netwerkevent verlaten met vijf goede leads is beter dan willekeurig 50 visitekaartjes uit te delen aan mensen die u waarschijnlijk nooit meer zult horen.

Zoals dat bij elke sociale aangelegenheid het geval is, heeft ook netwerken zijn eigen etiquetteregels. Oefen dit regelmatig in en u zult uw netwerk ongetwijfeld uitbreiden.

 


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids voor ondernemers

Een goed beheer van een onderneming vraagt voorbereiding. Een kort overzicht van de sleutelelementen voor succes, van de offerte tot het beheer van wanbetalingen.
Download uw gids

Verhoog uw verkopen

Het pakket Sage CRM helpt u de commerciële performantie van uw onderneming te verhogen, nieuwe klanten te vinden en duurzame en winstgevende relaties op te bouwen.
  • Stel een duidelijk en efficiënt klantenbestand op
  • Blijf steeds in verbinding met uw klanten dankzij de synchronisatie met andere pakketten en sociale media
  • Bindt u klanten door efficiënt gevoerde marketingcampagnes
Meer informatie
Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden