Uw onderneming ontwikkelen

Ijdelheid fnuikt de focus

14 november 2016  |  Alex Dossche, Managing Director Sage Belgium

Verkopers en bij uitbreiding zowat alle medewerkers binnen een organisatie, hebben vandaag door het gebruik van social media de mogelijkheid om een persoonlijk merk uit te bouwen. Meer nog, er wordt volop aandacht besteed aan de belangrijkheid van een personal brand als je het wil maken als verkoper en als je geloofwaardig wil zijn als consultant. Geen expert profiel op LinkedIn? Vergeet carrière en succes in je job.

Score

Slimme marketeers hebben scores in het leven geroepen. Je kent ze ongetwijfeld, de Social Selling Indicator, de Klout Score, de badges en de status die je kan krijgen als influencer. Het gevaar bestaat erin dat je slaaf wordt van dergelijke scores en dat je de focus verliest. Het halen van een ‘score’ mag geen doel op zich worden.

Ervaren verkopers weten verdorie goed hoe ze daarbuiten contacten moeten leggen, hoe opportuniteiten te spotten, hoe ze vertrouwen winnen, hoe ze moeten luisteren en de juiste vragen stellen. De focus van de verkoper is nog steeds: zorg voor een goed gevulde sales funnel, korte cycli in de verkoop en zorg dat je klant-gericht bent. Als de verkoper succesvol is in wat hij doet in de analoge wereld, dan pas lijkt het het juiste moment gekomen om verder te werken aan kwalitatieve eerste contacten, aan alternatieve manieren om contacten te leggen en opportuniteiten te spotten on-line. Als de basics niet vervuld zijn, is de kost om warme opportuniteiten te spotten veel te hoog.

Het is moeilijk een evenwicht te vinden, zowel voor werkgevers als werknemers, tussen wat zinvol en wenselijk is op social media en wat neigt naar ijdelheid en het zichzelf op de borst kloppen. We zijn het allemaal eens over het feit dat social selling een aanzet kan zijn voor een warmere call naar een prospect. En dat de kans op slagen, t.t.z.. de juiste persoon te kunnen benaderen, hoger ligt. De vraag is: hoeveel tijd wil ik investeren in het opwarmen van hoeveel leads? Wat is de verhouding tussen het supplement aan contacten en de tijd die ik surfend op platformen als LinkedIn doorbreng.

Ijdelheidsscore

Kostbare tijd verkwanselen met het zich suf zoeken naar contacten, liken en commentaar geven en zo een ijdelheidsscore bij elkaar klikken van 83% is geen optie. Bovendien is de SSI slechts een weergave van ruwe, kwalitatief moeilijk te beoordelen handelingen. Als sales managers hun verkopers zouden beoordelen op hun SSI, dan kunnen ze net zo goed beoordelen op het aantal uren dat de verkoper in de wagen zit, van klant naar klant rijdend. Waar is het resultaat? Show me the money!

 

Alex Dossche

@alxdss


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids voor ondernemers

Een goed beheer van een onderneming vraagt voorbereiding. Een kort overzicht van de sleutelelementen voor succes, van de offerte tot het beheer van wanbetalingen.
Download uw gids

Verhoog uw verkopen

Het pakket Sage CRM helpt u de commerciële performantie van uw onderneming te verhogen, nieuwe klanten te vinden en duurzame en winstgevende relaties op te bouwen.
  • Stel een duidelijk en efficiënt klantenbestand op
  • Blijf steeds in verbinding met uw klanten dankzij de synchronisatie met andere pakketten en sociale media
  • Bindt u klanten door efficiënt gevoerde marketingcampagnes
Meer informatie
Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden