Uw onderneming ontwikkelen

Het huis van de toekomst: uw gezondheids- en ontspanningscentrum

08 april 2016

Ga tien jaar terug in de tijd en ga na hoeveel apparaten er bestonden om uw dagelijks leven te vergemakkelijken. We leefden in een vrijwel analoge wereld, met computers die met het internet verbonden waren en televisietoestellen zonder onderlinge verbinding. De vooruitgang van de verbindingssnelheid van televisietoestellen en slimme modems met internetverbinding heeft een revolutie teweeggebracht voor de manier waarop we inhoud gebruiken. Het huis van de toekomst gaat verder dan het eenvoudig verbinden van onze televisietoestellen en schermen met het internet. Zo zullen al onze elektronische apparaten en talrijke digitale systemen met het internet verbonden worden.

Microsoft heeft meerdere jaren gewerkt aan de ontwikkeling van ideeën voor het huis van de toekomst. De onderneming voorspelde dat talrijke toestellen een scherm zouden krijgen en dat, als de maatschappij ertoe bereid is, deze apparaten op een innovatie manier met de gebruikers zouden interageren. Sommige huizen bieden al een betere omgeving dan verschillende bioscopen. Bovendien zal het aantal wandschermen sterk toenemen in de komende tien jaar omdat de prijzen van schermen blijven dalen.

Herinneringen voor vergaderingen of de opvolging van het verkeer: we maken in ons dagelijks leven al gebruik van slimme opties op onze telefoons. De manier waarop deze toestellen in onze huishoudens toegepast kunnen worden zal nuttiger zijn en sterker verbonden zijn met ons toekomstig professioneel leven.

Touchscreens op stembesturing zullen alles overnemen en tegen 2020 beschikbaar zijn in luxewoningen. De producent van het iPadglas, Corning, denkt dit te kunnen waarmaken als de productiekosten aan het huidige tempo blijven dalen. Willen we eigenlijk wel een touchscreen plaatsen dat al onze bewegingen, van diëten tot sporten, kan analyseren in elke kamer van het huis? Hierover valt te discussiëren. Toch blijven de bedrijven gemotiveerd om ons te overtuigen van de voordelen.

Tegen eind 2015 zullen we 500 miljard uren ontspanning hebben (meer dan 6 miljard hiervan worden in één maand doorgebracht op YouTube). Vijf jaar later zullen onze gewoontes zich meer richten op opvraagbare video-inhoud dan op lineaire televisieprogramma’s, behalve voor sportevenementen en live actualiteit. Er zijn zoveel bedrijven die onze toegang tot opvraagbare media vergemakkelijken, dankzij decoders en televisietoestellen. Dit zorgt voor de opkomst van een nieuwe waarde, namelijk het zelf beheren van wat we op televisie willen zien. Daarom moeten grote ondernemingen in de sector van de consumentenelektronica sterk investeren in hun marketingdepartement om ons als klanten aan te trekken. Tegen 2020 zal iedereen over dezelfde digitale middelen beschikken. Het volume van de beschikbare inhoud zal echter voor iedereen verschillen.

De andere twee ruimtes die de komende jaren drastische wijzigingen zullen ondergaan zijn de keukens en badkamers. Philips doet namelijk al meer dan tien jaar uitgebreid onderzoek naar slimme badkamers. Onze gezondheid wordt waarschijnlijk een essentieel onderdeel van de digitale apparaten die binnenkort in talrijke badkamers aanwezig zullen zijn. De zin “Spiegeltje, spiegeltje aan de wand” komt misschien wel uit een sprookje, maar de slimme spiegels die onze gezondheidstoestand analyseren zouden in de komende 5 à 10 jaar ontwikkeld kunnen worden. Als we deze spiegels dan nog verbinden aan een badkamermat die ons weegt en onze bloeddruk en vitale functies meet, dan zullen we in 2020 veel meer weten over onze gezondheid dan nu. Zullen er nog wel handdoeken nodig zijn in de toekomstige badkamers als we over snelle drogers met een laag energieverbruik beschikken? En wat als douches warm water zouden kunnen hergebruiken? Dit zijn allemaal voordelen in onze voortdurende strijd tegen de uitputting van onze natuurlijke hulpbronnen.

Ook de keukens zullen evolueren zodat koken een digitale ervaring wordt. Er wordt immers een werkplan ontwikkeld voor de productie van inductieplaten met een projectievideo en recepten. Dit lijkt misschien sciencefiction, maar alle grote producenten van huishoudtoestellen zijn deze technologie momenteel aan het ontwikkelen. Een ander futuristisch idee is om 3D-printers te gebruiken om voedsel te printen. De toekomstige maaltijden zullen dan op aanvraag “afgedrukt” worden, analoog aan het huidige gebruik van microgolven.

In de komende 5 jaar zullen er steeds meer huizen met het internet verbonden zijn omdat analoge en statische toestellen één voor één vervangen zullen worden door digitale apparaten die met het internet verbonden zijn. Van deursloten tot automatische verlichting, zullen we uiteindelijk overstappen naar functionele en extreem gepersonaliseerde huizen, op voorwaarde dat we onze elektriciteitsfactuur betalen!

Het blijft echter niet bij ons huis. De ontwikkeling van zelfrijdende auto’s zorgt er namelijk voor dat de digitalisering ook buitenshuis zal evolueren. Dan zal de inhoud die we delen ongelimiteerd stijgen.

Iedereen moet voor zichzelf bepalen of deze veranderingen het dagelijks leven verbeteren of aangenamer maken. Onze werkuren laten het niet altijd toe om een actief sociaal leven te leiden en onze familiebanden goed te onderhouden. De nieuwe ideeën voor digitalisering zouden dan nog zeer nuttig kunnen blijken.

Ontdek de infografie “Het huis van de toekomst: uw gezondheids- en ontspanningscentrum

Future home


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids over de elektronische facturatie

Wil u zelf beginnen met elektronische facturatie, maar u weet niet hoe? Sage begeleidt u in 6 stappen.
Download uw gids

Complete pakketten om uw bedrijfsactiviteit in goede banen te leiden

Krachtiger, flexibeler en gebruiksvriendelijker dan een klassiek ERP-pakket, zullen onze Business Management Solutions al uw processen stroomlijnen en uw efficiëntie verhogen.
  • Van de boekhouding tot het commercieel beheer, zonder natuurlijk het beheer van de productie en de klantenrelaties te vergeten
  • Moduleerbare en aan uw reële behoeftes aanpasbare pakketten
  • Analytische hulpmiddelen om de evolutie van uw onderneming op te volgen
Meer informatie
Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden