Hoe uw fiduciaire efficiënt beheren?

5 manieren om de jonge generatie boekhouders aan boord te houden

28 februari 2019

Vraag eens aan een partner in een boekhoud- of accountantskantoor waar ze ’s nachts van wakker liggen. Velen onder hen zullen zeggen dat ze hun personeel willen behouden en dan vooral hun beste werknemers waarvan ze hopen dat zij het bedrijf de komende decennia zullen leiden.

Wanneer jonge werknemers de vraag krijgen of ze partner willen worden, dan is hun antwoord al te vaak nee. Meestal is het geen kwestie van te weinig ambitie. Ze zien zichzelf in de toekomst niet werken in een bedrijf dat niet durft te transformeren. Wanneer u erin slaagt om wel een visie te ontwikkelen waarin de evolutie van het bedrijf centraal staat, dan zult u merken dat de jongere generatie wel degelijk deel wil uitmaken van het succes op lange termijn.

We spraken met enkele toekomstige leiders van boekhoudkantoren en vroegen hen welke veranderingen hen enthousiast maken om in dit beroep verder te gaan. We geven u 5 aanbevelingen op basis van die gesprekken.

1. Verwelkom nieuwe en innovatieve ideeën

We horen vaak dat de automatisering accountants en boekhouders schrik aanjaagt. Bij de jongere generatie is dat veel minder het geval. Ze zien het eerder als een kans om zich meer toe te leggen op hun strategische en adviserende rol ten opzichte van klanten. Ze willen dan ook nieuwe zaken uitproberen om daarin te slagen.

Maar ondersteunt uw bedrijfscultuur dergelijke innovaties? Vraag uw jonge leiders om zelf eens op onderzoek te gaan. Vraag hen om een plan uit te denken waarin ze zelf enkele innovaties voorstellen. Wie weet zitten er wel enkele goede ideeën tussen.

2. Ga moeilijke gesprekken niet uit de weg

NextGen-leiders willen precies weten wat er van hen wordt verwacht. Wees dan ook zeer duidelijk over uw verwachtingen. Doe je dat niet, dan zal je team ontmoedigd raken en wordt de slaagkans alleen maar kleiner.

Probeer de ‘Start, Stop, Doorgaan oefening’ met uw NextGen-leiders.

 • Start: Noem één zaak waar we mee zouden moeten starten? Dit benadrukt welke talenten niet optimaal worden benut om alles uit uw bedrijf te halen.

 • Stop: Noem één zaak waar we mee zouden moeten stoppen? Dit geeft aan welke gewoontes of handelingen uw succes in de weg staan.

 • Doorgaan: Noem één zaak waar we mee moeten verdergaan? Dit geeft aan welke talenten worden benut en waar u verder op moet inzetten.

Vergeet niet dat verantwoordelijkheid op alle niveaus moet genomen worden. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat uw medewerkers werk krijgen dat bij hun talenten past. U moet ook optreden als mentor en uw kennis op tijd doorgeven.

Blijf ook overleg plegen met uw team, zodat u op de hoogte blijft van wat er leeft onder hen. Op basis daarvan, weet je wat er moet veranderen om uw NextGen-leiders te betrekken.

3. Betrek uw medewerkers

De NextGen-leiders zijn niet diegenen die technisch het meest onderlegd zijn of het meeste aantal uren kunnen doorrekenen aan klanten. Het zijn de mensen die vooral over de volgende talenten beschikken:

 • Het delen van een visie

 • Groot denken

 • Een team samenstellen met de beste medewerkers

 • Consequent groeien

 • Moeilijke beslissingen maken

 • Focussen op het grotere geheel

 • Risico’s nemen

 • Efficiënt delegeren

 • Vertrouwen afdwingen en geven

 • Anderen motiveren

 • Business binnenhalen

 • Met verantwoordelijkheid kunnen omgaan

4. Vertrouw uw medewerkers

Van zodra uw toekomstige partners de kennis en de skills hebben om succesvol te zijn, laat hen dan ook gewoon doen. Het is aan hen om uw vertrouwen te winnen. Durf een beetje risico te nemen en geef hen dat vertrouwen. Daardoor geeft u een krachtige boodschap aan uw toekomstige leiders en creëert u een veilige omgeving waarin ze de kans krijgen om zichzelf te ontwikkelen.

5. Zorg voor transparantie

Eerlijkheid en transparantie zijn uiterst belangrijk voor de jongere generatie. Transparantie betekent voor hen dat u duidelijk bent en gesprekken met hen durft voeren die leiden tot betere beslissingen.

Om hen in uw bedrijf te houden, moet u details delen over de groei van het bedrijf, de financiële situatie, de structuur, de prioriteiten en de visie. Zorg ervoor dat ze zonder terughoudendheid vragen kunnen stellen. Dat moedigt hen aan om meer met elkaar te delen en beter samen te werken.

Er is nooit eerder een grotere vraag geweest naar slimme, getalenteerde jonge leiders. Creëer daarom een bedrijf dat hen inspireert en triggert. Uw medewerkers zullen minder snel uw bedrijf verlaten en hun motivatie zal een boost krijgen.


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids over de digitale hervorming van boekhouder

De toenemende digitalisering van bedrijven betreft de boekhouder. Hij ligt namelijk aan de basis van de ondernemingsstrategie. Ontdek wat er verandert.
Download uw gids

De software voor boekhouders en accountants

 • Verbeter de relatie en communicatie tussen de klant en de fiduciaire
 • Optimaliseer uw werk
Meer informatie

Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden