Hoe uw fiduciaire efficiënt beheren?

De digitalisering van bedrijven: wat is de impact voor boekhoudkantoren?

20 mei 2019

De digitalisering van bedrijven: wat is de impact voor boekhoudkantoren?

Dankzij een duwtje in de rug vanuit de overheid, krijgt de digitalisering in bijna alle bedrijven de overhand. Het verstoort de werkgewoonten van werknemers aanzienlijk, ook voor boekhouders. Welke veranderingen kunnen bedrijven verwachten opdat ze deze revolutie het hoofd kunnen bieden?

Ontwikkelingen in bedrijven

De afgelopen jaren heeft digitale technologie een revolutie teweeggebracht in de traditionele bedrijfsmodellen. Nieuwe tools werden geïntroduceerd en nieuwe manieren van werken zijn mogelijk geworden. Medewerkers van bedrijven zijn daardoor voortaan verbonden en mobiel.

Volgens cijfers over de digitalisering in de laatste editie van 2017 door het directoraat-generaal Ondernemingen, werkt 61% van de werknemers nu op de computer en gebruikt 57% dagelijks het internet in hun functie. De algemene aanwezigheid van digitale hulpmiddelen doorbreekt ruimtelijke en temporele barrières. Traditionele patronen worden ook stevig door elkaar geschud door de komst van jongere generaties. Zij hebben een andere aanpak en verwachtingen die eerder aanleunen bij "digitaal nomadisme" en freelancing, en dat beïnvloedt de gewoontes van het management. Volgens onderzoek dat in 2016 werd uitgevoerd voor Randstad, is 64% van de werknemers voorstander van telewerken.

Tegelijkertijd is het Internet der Dingen in volle ontwikkeling en explodeert big data. Dat zet aan om even stil te staan bij een weloverwogen gegevensbeheer. Volgens Opinionway bezit meer dan een op twee Fransen een verbonden toestel, of het nu gaat om gezondheid, beveiliging of domotica.

Nog een gevolg van digitalisering op het dagelijkse bedrijfsleven is ten slotte het uiteenvallen van processen zoals sociale verklaringen, betaling van belastingen, antwoorden op overheidsopdrachten, facturering. De dematerialisatie ontwikkelt zich snel, gemak en directheid worden de verwachte normen voor administratieve processen.

Om deze beweging op de voet te volgen en ten volle te benutten in plaats van ze te ondergaan, moeten bedrijven tot op hun kern innoveren: toestellen, organisatie, rekrutering, maar ook de relatie met hun ecosysteem, alles moet opnieuw worden uitgevonden.

De gevolgen van de digitalisering voor boekhouders

Boekhouders, de eerste bedrijfspartners, zien hun wereld ook evolueren en moeten zich aanpassen aan de eisen en nieuwe problemen van hun klanten. De behoefte aan snelheid, het nieuwe criterium voor professionele processen, vraagt dat bedrijven hun processen stroomlijnen en taken vereenvoudigen om efficiënter te worden. Dat kan door nieuwe digitale hulpmiddelen in te schakelen (NL link: https://www.sage.com/fr-fr/blog/expert-comptable-reussir-sa-communication-digitale/), zoals boekhoudsoftwarepakketten (NL link: https://www.sage.com/be). Daarmee kunnen bepaalde vervelende taken worden geautomatiseerd, XXX voorkomen, documenten eenvoudig via samenwerkingsportals uitgewisseld, of relevante KPI’s voor klantenactiviteiten worden geïntroduceerd, die dankzij systematisch gegenereerde dashboards in realtime kunnen worden geraadpleegd.

Het betekent ook de juiste trainingen volgen om deze tools te leren gebruiken, of medewerkers aanwerven meer verbonden profielen. Boekhouders moeten zich ook richten op betrouwbaarder maken van gegevensuitwisseling: de cybercriminaliteit (NL link: https://www.sage.com/fr-fr/blog/faites-de-la-cybersecurite-votre-domaine-de-competence/) groeit en kan dramatische gevolgen hebben, zowel voor bedrijven als voor hun klanten.

En stap verder gaan om op de kar te springen

Om de digitale evolutie te volgen, volstaat het niet om eenvoudige aanpassingen te maken met het risico blootgesteld en verouderd te zijn. Bedrijven moeten een leidersrol opnemen om deze nieuwe kwesties te begrijpen en volledig te beheersen. Deze transformaties bieden mogelijkheden tot een vernieuwde dienstverlening aan klanten, met name op het gebied van consulting of zelfs coaching. De boekhouder is inderdaad de vertrouwenspersoon tot wie de manager zich kan wenden om de juiste beslissingen te nemen en fouten in de ontwikkeling of structurering van zijn bedrijf te voorkomen. Hij moet afstand kunnen nemen van de administratieve last van regulering om zich te concentreren op de kernactiviteiten.

De boekhouder heeft er alle belang bij om ofwel eenmalige diensten aan te bieden (bijvoorbeeld in geval van de reorganisatie van een bedrijf of een toename van activiteit), of, nog beter, wereldwijde monitoring- en ondersteuningsopdrachten (zoals een volledige bedrijfsinventaris - economisch, juridisch, sociaal, belasting, IT, management, met voorschrijven van acties of corrigerende maatregelen om de doelstellingen te bereiken).

Boekhouders zullen zo niet alleen de behoeften van de klant beantwoorden, maar ook het imago van hun bedrijf, moderner en responsiever, zal ongetwijfeld van deze verandering profiteren!Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids over de digitale hervorming van boekhouder

De toenemende digitalisering van bedrijven betreft de boekhouder. Hij ligt namelijk aan de basis van de ondernemingsstrategie. Ontdek wat er verandert.
Download uw gids

De software voor boekhouders en accountants

  • Verbeter de relatie en communicatie tussen de klant en de fiduciaire
  • Optimaliseer uw werk
Meer informatie

Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden