Hoe start u een eigen onderneming op?

De 10 geboden van de ondernemer

04 februari 2016

Ondernemerschap is niet eenvoudig. Omdat de uitdagingen zo verschillend zijn van een standaard 9-tot-5 job, trappen veel beginnende ondernemingen in valstrikken die ze nooit verwachtten. Gelukkig zijn er experts die u kunnen behoeden voor een aantal veel gemaakte vergissingen.

Sommige vergissingen zijn onvermijdelijk en niet zo dramatisch, maar andere hebben grotere gevolgen die de droom van uw eigen onderneming aan diggelen slaan. Probeer zoveel mogelijk deze fouten te vermijden om op het vooropgestelde pad te blijven. Wij helpen u graag via een aantal nuttige tips:

Overanalyseer niet

Het is altijd verstandig om doordachte beslissingen te nemen en goed voorbereid te zijn, maar als uw perfectionisme ervoor zorgt dat u geen enkele stap durft te nemen, bent u niet langer voorzichtig. Er kan dan niet meer gesproken worden van analyse maar eerder van paralyse.

Overanalyse kan de groei van uw onderneming bevriezen, met als enige doel een niveau van controle te bereiken dat nooit effectief bereikt kan worden. Ondernemen houdt nu eenmaal risico’s in! Het accepteren van deze waarheid is misschien wel de beste voorbereiding die u kan treffen.

 

Denk niet enkel op korte termijn

Succes op korte termijn kan een enorme voldoening schenken, maar het kan ook bedwelmend werken. Het kan er voor zorgen dat u de langetermijnvisie voor uw onderneming uit het oog verliest. U moest steeds voor ogen houden wat u exact wenst te bereiken met uw onderneming.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat een goede dag, week, maand of jaar geen reden is om te vieren, maar vergeet nooit uw ultieme doelstelling. Waar wil u dat u onderneming staat binnen 5 jaar? En binnen 10? Of 20? Het ondernemerschap is een marathon, geen sprint, het vraagt een levenslange toewijding. Het is dus uiterst belangrijk dat uw doelstellingen op lange termijn duidelijk zijn en dat ze steeds de leidraad vormen voor al uw beslissingen.

 

Probeer niet alles zelf te doen

U kan niet alles zelf doen. Velen hebben geprobeerd, velen hebben gefaald. Hoewel de onafhankelijkheid van het ondernemerschap een deel van de aantrekkingskracht ervan vormt, kan niemand alles alleen aan. De controle proberen te behouden over elk aspect van uw onderneming is een onmogelijke opdracht en staat in contrast met het basisprincipe van het ondernemerschap: het omvormen van uw passie en talenten tot een goed werkende onderneming.

Dit betekent dat u de belangrijkste kwaliteit van een leider moet verwerven: leren delegeren. Zoek mensen die alle taken beheersen die niet tot uw specialiteiten behoren, en laat hen deze ook uitvoeren. De tijd die u verliest bij het uitvoeren van taken die niet tot uw vakgebied behoren kan je beter besteden aan het perfectioneren van uw eigen rol binnen uw onderneming.

 

Wees niet perfectionistisch

Niets of niemand is perfect. Hoewel elke ondernemer zou moeten streven naar perfectie, is het vaak nuttiger om een taak te voltooien dan om deze perfect(er) te voltooien.

Dit betekent echter niet dat dat u geen hoge professionele normen moet hanteren of dat u niet steeds moet blijven streven naar verbetering. Deze denkwijze zal zijn vruchten afwerpen gedurende uw hele carrière  en zal uw onderneming niet laten stagneren door onrealistische verwachtingen.

 

Wees niet bang om te falen

Zaken doen houdt zonder twijfel risico’s in. Het leiden van een eigen onderneming is op zijn minst gezegd onderworpen aan talrijke risico’s, en daarbij gaat u te werk met een minimaal vangnet. Dat is natuurlijk uw weloverwogen keuze die zoveel meer voldoening geeft dan werken voor een werkgever. U draagt wel de risico’s, maar plukt ondertussen de vruchten van uw hard werk gecombineerd met de vrijheid uw eigen koers uit te stippelen.

Dit houdt in dat u vergissingen zal maken. Vaak zullen dit slechts kleine misstappen zijn die u telkens iets bijleren. Wees dus niet bang om fouten te begaan, maar zorg dat u hieruit steeds iets leert voor de toekomst.

 

Blijf steeds uzelf

Een vals beeld schetsen heeft niet te maken met branding of image-building. Uw identiteit en drijfveren zijn uw grootste pluspunten, verberg deze dus zeker niet. Ondernemen is gebaseerd op de unieke aanpak van een individu en niet op die van een vals stereotype.

Blijf eerlijk, blijf uzelf. Zeker wanneer uw ondernemingsactiviteit gebaseerd is op uw kennis en talenten. Het is dit soort eerlijkheid dat ervoor zal zorgen dat u echte klantenbinding en -vertrouwen zal realiseren.

 

Meet uzelf niet aan het succes van anderen

Uzelf vergelijken met anderen is vaak een slecht idee. Er zal steeds iemand succesvoller zijn dan u, als u dit succes enkel uitdrukt in verkopen, inkomen of bekendheid.

De enige maatstaf waaraan een ondernemer zijn succes moet meten, is deze die hij zelf vastgelegd heeft. Ben ik op het juiste pad om mijn doelstellingen op lang termijn te bereiken? Heb ik vooruitgang geboekt sinds het laatste kwartaal? Beschik ik nog steeds over de vrijheid en creativiteit die het ondernemerschap in het begin zo aantrekkelijk maakte?” Eens u zich hierop toelegt, zal u merken dat het succes van anderen minder relevant is dan het op het eerste zicht leek.

 

Verander uw doelstellingen niet

Doelstellingen bepalen, zelfs op korte termijn, is belangrijk. Algemene doelstellingen, periodieke doelstellingen zelfs dagelijkse doelstellingen zijn een gezond mechanisme om uw onderneming op het juiste pad te houden. Wat echter koste wat kost vermeden dient te worden, is het aanpassen van deze doelstellingen nog voor ze bereikt worden.

Wanneer u vaststelt dat u een bepaalde doelstelling zal bereiken, beslis dan niet snel om deze nog aan te passen en te mikken voor een nog ambitieuzer doel. Bereik uw doel, geniet van uw succes en leg dan nieuwe objectieven vast. Wanneer u niet toelaat om gerealiseerde doestellingen te onderkennen, kan u het moreel binnen uw onderneming schaden. Erger nog, objectieven kunnen aanpasbaar worden, in plaats van de stabiele mikpunten voor uw onderneming die ze horen te zijn.

 

Verwar ondernemerschap niet met loondienst

Het is belangrijk om het verschil te zien tussen het ondernemerschap en werken in loondienst. Dit zijn twee totaal verschillende concepten.

Bij het werken in loondienst verricht u een taak voor iemand anders. U levert een bijdrage in een team, waarbij deze bijdrage nauwkeurig afgelijnd en beperkt is. U doet uw taak en gaat daarna naar huis. Het ondernemerschap is echter een levensstijl. U wil een doel bereiken en daarbij zijn er geen prikklokken of een vaste werkschema’s.

De grens tussen uw werk en uw privéleven zal vervagen, als deze al zal bestaan. Ondernemen is iets waar u steeds mee bezig bent. Het balanceren van uw werk- en privéleven is een noodzakelijke maar moeilijke kunst voor elke ondernemer. Vrienden en familie moeten bereid zijn om deze extra verantwoordelijk te begrijpen en te aanvaarden.

Wanneer u kiest voor een professioneel leven dat vrij is van de eisen van een werkgever, moet u goed rekening houden met de implicaties die dit met zich meebrengt.

 

Wees geen eenzaat

Door alle onafhankelijkheid die het ondernemerschap biedt, kan de indruk gewekt worden dat alles hierbij slechts om één persoon draait. Dit is niet het geval. Ondernemerschap betekent het uitstippelen van uw eigen pad en zelfs op dit pad heeft u nood aan hulp en ondersteuning.

Zelfstandigheid betekent niet hetzelfde als onafhankelijkheid van anderen. Het betekent dat u de juiste mensen moet vinden die samen met u het pad bewandelen.


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids voor het overwinnen van uw angst bij het opstarten van een eigen onderneming

Bent u bang om uw eigen onderneming op te starten? Overwin uw angst dankzij onze tips en zet de volgende stap.
Download uw gids

Complete pakketten om uw bedrijfsactiviteit in goede banen te leiden

Krachtiger, flexibeler en gebruiksvriendelijker dan een klassiek ERP-pakket, zullen onze Business Management Solutions al uw processen stroomlijnen en uw efficiëntie verhogen.
  • Van de boekhouding tot het commercieel beheer, zonder natuurlijk het beheer van de productie en de klantenrelaties te vergeten
  • Moduleerbare en aan uw reële behoeftes aanpasbare pakketten
  • Analytische hulpmiddelen om de evolutie van uw onderneming op te volgen
Meer informatie
Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden