Hoe start u een eigen onderneming op?

Mislukking, de eerste stap naar succes

07 november 2016  |  Clara Picandet

Mislukking en succes gaan hand in hand. Eén van de grootste denkers over succes in het zakenleven was de Amerikaan Napoleon Hill (1883-1970). Hij bepaalde zijn grootste successen op basis van de mislukkingen die hieraan voorafgingen. Volgens hem is de mate van succes rechtstreeks verbonden met hoe men omgaat met mislukking. Of zeg maar mislukkingen… het noodzakelijk kwaad op de weg naar succes.

Mislukking bestaat niet. Er bestaan echter wel pogingen die niet afgemaakt werden omwille van verschillende reden, zoals de rijpheid van het project, de context en, niet te vergeten, het zelfvertrouwen. Bovendien is de ondernemerscultuur niet dezelfde in Europa als in de meerderheid van de Angelsaksische landen. De betekenis van mislukking is er dan ook heel anders. In de Angelsaksische wereld wordt mislukking beschouwd als een springplank naar persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het is namelijk de kans om te leren opstaan, persoonlijke rijkdommen te ontwikkelen en een nieuw netwerk in gang te zetten. Mislukking vergroot dus de kans op nieuwe ontdekkingen.

Van jongs af aan wordt ons aangeleerd dat de goede leerling slaagt en de stomkop faalt. Toch zien we in de praktijk veel uitzonderingen op deze theorie. Denken we maar aan de zogenaamde onbekwame of talentloze ziel die een moeilijke start kende, maar uiteindelijk wel een miljonair of een genie geworden is, zoals Thomas Edison, Oprah Winfrey, J.K Rowling, Winston Churchill, Marilyn Monroe, Walt Disney en Steven Spielberg. Wat hebben deze personen gemeen? Wel, ze hebben allemaal mislukkingen meegemaakt, maar hebben hierdoor wel een grote portie doorzettingsvermogen, volharding, moed en creativiteit gekweekt.

Mislukking… wees er snel bij!

Falen betekent dat we iets aangedurfd hebben, dat we geprobeerd hebben en iets betekend hebben. Wie het aandurft om een bedrijf op te richten, zal dan ook veel obstakels tegenkomen. Denk maar aan het kapitaal dat verzameld moet worden, de concurrenten die getrotseerd moeten worden, de markt die afgetast moet worden, de klanten die aangetrokken moeten worden en de kosten die betaald moeten worden. Een bedrijf oprichten vergt dus veel moed. Als er dan een probleem optreedt, moet dit gezien worden als een uitdaging om te overwinnen of een test om nog meer moed en talent aan de dag te leggen. Na vallen komt immers opstaan. Elke startende ondernemer moet zich dan ook snel kunnen aanpassen. Let maar op de woorden van Napoleon Hill: “Faal vroeg, zodat je sneller slaagt.” Dat is ook wat Eric Schmidt, de CEO van Google, als goede raad geeft aan zijn medewerkers: “Faal vroeg, om snel een nieuwe poging te kunnen wagen.” Laten we ten slotte ook de volgende woorden niet vergeten: “ook succes vraagt voorbereiding.” Een groot succes zal uw bestaan, uw levensstijl en uw indruk op anderen beïnvloeden. Een bepaalde kennis over mislukking kan u helpen om noodzakelijke eigenschappen te ontwikkelen, zoals nederigheid, om het succes nuchter te ontvangen.

Uw kansen vergroten

Hoewel geluk oncontroleerbaar is, kan het soms wel beïnvloed worden. Dit betekent dat u zelf uw kansen kan vergroten. Hier is moed voor nodig (om te innoveren), maar ook voorzichtigheid (om ideeën te beschermen en het budget te beheren). Om uw kansen te vergroten, is het belangrijk een sterk zakenplan op te stellen, de doelgroep perfect te bepalen, raad te vragen aan deskundigen om de risico’s te beperken en bewust kansen te grijpen.

Elke innovatie is immers een succes dat voortvloeit uit een mislukking. Denken we maar aan de post-it die ontwikkeld werd als gevolg van een lijm die niet goed kleefde! Volgen we dus de “faalcultuur” van Google en nemen we de volgende woorden van Eric Schmidt ter harte: “Laten we onze mislukkingen vieren!”. Het zijn namelijk zij die ons vooruitduwen.

Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids voor het overwinnen van uw angst bij het opstarten van een eigen onderneming

Bent u bang om uw eigen onderneming op te starten? Overwin uw angst dankzij onze tips en zet de volgende stap.
Download uw gids

Complete pakketten om uw bedrijfsactiviteit in goede banen te leiden

Krachtiger, flexibeler en gebruiksvriendelijker dan een klassiek ERP-pakket, zullen onze Business Management Solutions al uw processen stroomlijnen en uw efficiëntie verhogen.
  • Van de boekhouding tot het commercieel beheer, zonder natuurlijk het beheer van de productie en de klantenrelaties te vergeten
  • Moduleerbare en aan uw reële behoeftes aanpasbare pakketten
  • Analytische hulpmiddelen om de evolutie van uw onderneming op te volgen
Meer informatie
Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden