Hoe start u een eigen onderneming op?

Het einde van de ERP op maat: welke tool te kiezen?

26 juli 2016  |  Cyril Vercalsteren

ERPIn de jaren 80 en 90 deden bedrijven beroep op lokale informaticabedrijven om een unieke software te ontwikkelen. Deze software moest alle gewenste functies bevatten om het bedrijf zo goed mogelijk te beheren en moest dus op maat gemaakt worden. Het bedrijf werd dan, op haar beurt, de eigenaar van het programma en de broncodes. In de loop der jaren is deze software echter verouderd, net zoals de ontwikkelaar ervan.

Kmo’s beschikken tegenwoordig dus over een verouderde oplossing en een gepensioneerde ontwikkelaar. Hoe kan dit probleem opgelost worden? Er zijn twee mogelijkheden:

 1. Vraag aan een ander informaticabedrijf om de fakkel over te nemen en uw software bij te werken. U zal al snel inzien dat dit niet zo eenvoudig is als het lijkt. Bovendien zal u merken dat de tijd die de programmeur nodig heeft om uw programma te begrijpen en bij te werken, u duur zal komen te staan.
 2. Verander van programma.

De eerste oplossing zal een grote financiële investering inhouden. Het is dus logisch dat u kiest voor het aankopen van een nieuwe ERP-software. U moet echter wel de juiste software kiezen. Er worden drie modellen aangeboden op de Belgische markt voor bedrijfssoftware, namelijk de programmeerbare ERP, de business ERP en de configureerbare ERP. We overlopen voor u de voor- en nadelen van elk van deze modellen.

 

Programmeerbare ERP

Programeerbare ERPHet gaat om een software met een basisstation waarop alle mogelijke bijkomende functies geprogrammeerd zijn. Net zoals een op maat gemaakte software, wordt de programmeerbare ERP enkel en alleen voor u ontwikkeld.

Het voordeel is dat deze software perfect aangepast is aan uw behoeften. Hij werd namelijk enkel en alleen voor u ontwikkeld in functie van uw eisen.

Deze oplossing heeft echter talrijke nadelen:

 • De kosten voor updates lopen hoog op;
 • De kosten voor de ontwikkeling en installatie zijn erg hoog en kunnen maar moeilijk gedekt worden;
 • Permanente interventies van de programmeur zijn noodzakelijk voor deze software;
 • Er is een risico verbonden aan de installatie van de updates. De software-uitgever houdt zich immers enkel bezig met de standaardfuncties van de software. Hij weet dan ook niet wat u op maat heeft laten ontwikkelen. U loopt dus het risico dat u de op maat gemaakte functies niet meer zal kunnen gebruiken wanneer het softwarepakket zelf verder ontwikkeld wordt;
 • U hangt volledig af van de onderneming die uw ERP ontwikkeld heeft.

 

Business ERP

Deze software wordt voor een specifieke sector ontwikkeld en dit, vaak, door specialisten binnen deze sector.

Het voordeel van deze software, net zoals de op maat gemaakte software, is dat hij volledig aangepast is aan uw behoeften. Hij werd namelijk ontwikkeld door mensen die hun beroep door en door kennen.

Toch zorgt de specifieke sectorgebondenheid van deze software ook voor nadelen:

 • De software werd ontwikkeld voor een specifieke sector. Hij is helaas niet flexibel en hij kan niet aangepast worden;
 •  In ons economisch model is diversificatie van essentieel belang voor het voortbestaan van talrijke kmo’s. Deze software kan daarentegen slechts één enkel deel van de activiteit beheren. Dit weerhoudt de groei van het bedrijf.
 • U hangt volledig af van het bedrijf dat uw ERP ontwikkeld heeft.

 

Configureerbare ERP

configureerbare ERPIn tegenstelling tot de twee voorgaande softwarepakketten, zijn alle functies van de configureerbare ERP dezelfde voor alle gebruikers. De functies kunnen echter wel nog aangepast worden via de keuzemenu’s zodat de software zo goed mogelijk aangepast is aan de werkwijze van elke medewerker. Om voldoende competitief te zijn, bevat het standaardpakket van deze software zoveel mogelijk essentiële tools en functies. Zo kan dit softwarepakket door het merendeel van de bedrijven en sectoren gebruikt worden.

Dit softwarepakket biedt talrijke voordelen:

 • De software is stabiel voor een grote en diverse groep van gebruikers;
 • De updates zijn stabiel en identiek voor elke gebruiker. Alle controles kunnen uitgevoerd worden alvorens ze toegepast worden en elke gebruiker krijgt automatisch toegang tot alle nieuwigheden;
 • De kosten voor de installatie, de configuratie en de opleiding lopen niet te hoog op;
 • Er kunnen opties geactiveerd en gedeactiveerd worden zodat de software gebruiksvriendelijk is en aangepast is aan de kmo. De termijn voor de implementatie wordt bovendien vanaf het begin vastgelegd en de opleiding is identiek voor iedereen.
 • Het is een gestandaardiseerde software. U bent dus niet afhankelijk van uw programmeur. Een andere verdeler kan het beheer van uw onderneming dus snel en eenvoudig overnemen zonder dure analyses uit te voeren.

Eén klein minpuntje is dat deze software, ondanks zijn configureerbaarheid, slechts 99% van uw dromen kan waarmaken.

Op basis van deze vergelijking, omwille van de specifiekere en uiteenlopende verwachtingen van bedrijven en als gevolg van de snelle evoluties van ondernemingen is de configureerbare software de beste keuze. Deze software voldoet namelijk aan de behoeften van de bedrijven en biedt een stabiele oplossing zonder te hoge kosten.

Als u vragen of opmerkingen heeft, aarzel dan niet om een boodschap achter te laten.

Vercalsteren Cyril

Cyril Vercalsteren


Ontvang meer business advies

Indien u meer business advies en informatie wenst te ontvangen, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.

*
*
*
*
Hoeveel werknemers telt uw onderneming?
*

Gratis gids voor het overwinnen van uw angst bij het opstarten van een eigen onderneming

Bent u bang om uw eigen onderneming op te starten? Overwin uw angst dankzij onze tips en zet de volgende stap.
Download uw gids

Complete pakketten om uw bedrijfsactiviteit in goede banen te leiden

Krachtiger, flexibeler en gebruiksvriendelijker dan een klassiek ERP-pakket, zullen onze Business Management Solutions al uw processen stroomlijnen en uw efficiëntie verhogen.
 • Van de boekhouding tot het commercieel beheer, zonder natuurlijk het beheer van de productie en de klantenrelaties te vergeten
 • Moduleerbare en aan uw reële behoeftes aanpasbare pakketten
 • Analytische hulpmiddelen om de evolutie van uw onderneming op te volgen
Meer informatie
Sage © Sage Software 2015 . Alle Rechten Voorbehouden